07.01.2019 | 11:56
С руска помощ от ареста Банев подготвял хибридна война срещу България
Адвокат на Цветан Василев перял пари през руски олигарх от списъка на ЕС и САЩ

Задържаният Николай Банев е разполагал с телефон в килията, какъвто не му се полага, по който се е свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийна атака срещу прокуратурата, съобщи днес пред Би Ти Ви зам. главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Апаратът бил открит в кутия от сок.

Гешев обяви, че експертиза на телефона още не е направена, но подробно разказа как през него са водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Банев дискутирал и да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си.

Сред другите дискутирани теми според Гешев били защита от руски адвокати през европейски съд и медийна кампания в Русия в защита на Банев.

Пред мен не стои въпросът да ставам главен прокурор

Пред мен не стои въпросът дали да ставам главен прокурор. Важно е да си свърша работата, каза Гешев в отговор на въпрос. Както е известно, Сотир Цацаров ще е начело на прокуратурата до края на тази година, а като основни претенденти за неговия пост се сочат Иван Гешев и ръководителят на антикорупционната комисия Плавен Георгиев.

Попитан коя ще е следващата акция на прокуратурата, Гешев обяви, че няма как да отговори, но бил казал на колегите си, че ще е тежко и трудно, ще бъдат оплювани, но ще е интересно.

Адвокат на Цветан Василев перял пари през руски олигарх от списъка на ЕС и САЩ

Коментирайки обиските в адвокатски кантори, свързани с Цветан Василев, Гешев каза, че недосегаеми хора за прокуратурата в България няма. Той допълни, че срещу един от адвокатите на бившия банкер – Лазар Карадалиев е повдигнато трето обвинение, за лидер на престъпна група за пране на пари.

Гешев каза, че вече са намерени данни, че тя е използвала посредничеството на офшорни фирми на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС. “Първото обвинение срещу Карадалиев е за организирана група за акцизни стоки без бандерол, второто е за делото КТБ и това е третото обвинение, за което има мярка за неотклонение 20 000 лв”, обобщи той.

За екстрадицията на Димитър Желязков – Очите се чака подписът на Ердоган

Заместник главният прокурор каза, че очаква скоро и Димитър Желязков – Очите да бъде върнат в България. Вече турски съд бил дал съгласие за екстрадиция. “След това трябва да разреши и министърът на правосъдието и накрая да подпише и президентът Ердоган. Но не мога да му дам зор, както се казва по български”, каза още Гешев.

Коментирайки арестът на Десислава Иванчева, зам.-главният прокурор обяви, че има медийна фиксация върху този случай и всичко се прехвърля върху прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране