10.03.2016 | 17:02
Съд премести в по-строг затвор Октай Енимехмедов
Причината била "грубо нарушение на закона" от страна на нападателя на Ахмед Доган при изтърпяване на наказанието

Окръжен съд-Бургас уважи предложението на Началника на Затвора гр.Бургас и премести лишения от свобода Октай Енимехмедов в затворническо заведение от по-тежък тип, съобщи прокуратурата. Той стана особено популярен след като нападна с газов пистолет Ахмед Доган по време на конференция на ДПС.

„Днес 10.03.2016 г., при участието на прокурор от Окръжна прокуратура-Бургас, Окръжен съд-Бургас уважи като основателно писменото предложение на Началника на Затвора гр.Бургас за преместване на лишения от свобода Октай Хасанов Енимехмедов в затворническо заведение от по-тежък тип. Предложението на Началника на Затвора гр.Бургас е взето на основание Решение на Комисията по изпълнение на наказанията при Затвора гр.Бургас. Мотивирано е с допуснати и демонстрирани прояви на грубо нарушение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ в процеса на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ , се казва в официалното съобщение..

Енимехмедов е осъден с влязла в законна сила осъдителна присъда за извършени престъпления против личността по чл.144 ал.ІІІ вр. с ал.І от НК и против реда и общественото спокойствие – по чл.325 ал.ІІ вр. с ал.І от НК. Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас, добавят от държавното обвинение.

Енимехмедов бе осъден ва 3 гождини ефективен затвор за закана за убийство по хулигански подбуди на Ахмед Доган, тъй като и трите съдебни инстанции бяха категорични, че няма доказателства за опит за убийство. Експертизи доказаха, че с газовия пистолет не е можело да причини смъртта му. За такова обвинение той щеше да получи много по-висока присъда. Две години след като прокуратурата настояваше той да бъде осъден за това, че е опит да убие Доган, държавното обвинение се отказа от тази теза и поиска от Върховния съд единствено да бъде осъден по по-леките обвинения. След атаката Енимехмедов бе пребит от активисти на ДПС. Прокуратурата образува дело и за тези деяния, но така и не се стигна до съдебен процес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране