01.02.2017 | 13:35
Съдът постанови: машинно гласуване във всички секции
ЦИК ще се съобрази с решението, но има много трудности

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Това съобщиха от съда. Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване. Делото започна по жалба на “Нова република”.

Повод за жалбата им стана решение на ЦИК от миналата седмица, според което “на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции в цялата страна”.

Според жалбоподателите ЦИК не е компетентна да отмени машинното гласуване, което е направила на практика с решението си да има само 500 машини. Основната теза на ЦИК в съдебната зала бе, че никъде в Изборния кодекс не е предвидено задължение във всяка секция да бъде монтирана машина за гласуване, а се говори единствено за местата, в които има такава възможност. Според комисията законът определя единствено “правна възможност” и как да изглеждат машините.

ЦИК се позова на становище на ДАНС, според което, за да се въведе този начин за упражняване на правото на вот са необходими най-малко 6 месеца, в които да се изготви подробна експертиза и да се извърши криптиране. Представителите на комисията цитираха още доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от 2014 г. машинното гласуване трябва да се въвежда “постъпателно”.

ЦИК ще се съобрази с решението, но има много трудности

След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БТА. Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов. Има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, смята говорителят на ЦИК. Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране