05.08.2016 | 0:19
Съпругът на известна наша музикантка отвлече детето им
Малката Ема е с българско гражданство, но е изведена с легален унгарски паспорт без подпис на майката

Момиченце на 1,9 г. е било отвлечено от баща си – унгарец. Малката Ема е с българско гражданство, но е изведена с легален унгарски паспорт без подпис на майката. Сега момиченцето е в дома на баба си и дядо си в унгарския град Ниредхаза, съобщи майката Деница Димитрова, цитирана от БНР и bTV.

Деница е преподавател по арфа и лауреат на редица национални и международни конкурси. През 2013 г. се омъжва за колегата си музикант Ищван Кацари – унгарец с американско гражданство и двамата заживяват в Ливан, тъй като работят в Ливанската филхармония в Бейрут.

Там им се ражда дъщеричка. Когато Ема става на 10 месеца, семейството идва в България и детето получава българско гражданство. Отношенията между съпрузите обаче се влошават и Деница Димитрова завежда дело за развод. Тя съди съпруга си и за домашно насилие.

Въпреки обтегнатите отношения между двамата родители, майката не прекратява срещите между бащата и дъщерята. През февруари Ищван Кацари иска на детето да бъде изваден унгарски паспорт. Майката отказва. Тогава съпругът й я заплашва, че по законите на унгарската държава я заплашва глоба в размер до 4500 евро. Уплашената Деница Димитрова отива в посолството на Унгария в София и се среща с представител на мисията. По думите й, това е бил или консулът, или посланикът на Будапеща у нас.

Пред дипломата, майката категорично заявява отказа си да подпише документи за издаване на унгарски паспорт на малката Ема. По думите на Димитрова, унгарският дипломат се е обърнал към нея с укорителен поглед и е казал, че има чувството, че забелязва отмъстителност в поведението й. Деница му обяснила, че от самото раждане на детето е заплашвана то да й бъде отнето и не дава съгласието си за изваждане на тези документи. Оставила си е имената, както и телефон за връзка. Въпреки това бащата на Ема успява да извади легален унгарски паспорт на момиченцето и да го изведе от страната.

“Накара ме да доведа Ема в един от моловете в София, за да се срещне тя с чичо си, който идвал само за един ден от САЩ. Той никога не е виждал детето. На срещата, която бе на 1 август, дойде съпругът ми с брат си и баща им. Само за секунда изпуснах от поглед детето и баща й и те изчезнаха”, разказва през сълзи майката.

Деница Димитрова подава веднага сигнал в полицията. Веднага са изпратени два патрула, проверен е и хотелът, в който бащата е бил отседнал. Последвала и среща в Столичната дирекция на полицията.

През това време обаче момиченцето и бащата са се качили на самолет за Унгария и са напуснали страната.”Това, което имам като информация до момента от унгарското посолство е, че всяко унгарско лице има правото да извежда свободно унгарско дете извън страната. Но на запитването кога, къде, при какви условия е издаден този паспорт на моето дете, унгарското посолство отговори, че това е конфиденциална информация, която има право да разреши само бащата на детето”, допълни майката.

Деница Димитрова казва още, че малката Ема не познава роднините си в Унгария, не говори унгарски език, а само български. Тя вече е успяла да говори с детето си по телефона, след като бащата й се е обадил от Унгария.

Адвокатът по семейно право Сокол Недков обясни, че са налице всички признаци за международно отвличане на дете. “Това извеждане от страната не би следвало да се случва, когато няма съгласие на другия родител, освен ако има съдебно решение, което би могло да замести такова съгласие. Единствено е възможно да се издаде паспорт без съгласие на единия родител, но след съдебна процедура”, обясни той.

Според адвоката едно такова извеждане следва да бъде третирано като неправомерно. Той посъветва майката да се обърне към Министерството на правосъдието, като се позове на Хагската конвенция, и да се започне процедура по връщане на отвлечено дете.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране