18.06.2019 | 20:45
САЩ ни пращат Мустафа за посланик
Историята на избягалата от Ирак Херо Мустафа се превърна във филм
Дипломатът от кариерата Херо Мустафа ще бъде номинирана от американския президент Доналд Тръмп за посланик на САЩ в България, става ясно от официално съобщение на Белия дом.Тя заменя на поста Ерик Рубин, който напуска страната ни, за да заеме по-висока позиция, припомня бТВ.

Родената през 1973 г. Херо Мустафа произхожда от кюрдско семейство от Ербил, Ирак. Баща ѝ е бил противник на режима на Саддам Хюсеин, като фамилията бяга от родината си през 1976 г.

Кариерата на Мустафа започва в неправителствения сектор, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на различни позиции по линия на човешките права, отношенията с Иран и Ирак и т.н. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток, а през последните години беше втори човек в мисията на Вашингтон в Лисабон.

Тя владее 9 езика, сред които арабски, руски, хинди и фарси, а историята ѝ – от емиграцията до кариерата в дипломатическия корпус, се превърна в документален филм – „Американски герой”.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране