18.08.2021 | 21:52
САЩ санкционират още българи по „Магнитски“?
Финансовият министър бе изслушан за списъка от депутатите на закрито заседание

Има вероятност за нови санкции по глобалния акт „Магнитски“ на САЩ. Това заяви в отговор на въпрос на БНР служебният финансов министър Асен Василев. Той беше изслушан по темата за списъка „Магнитски“ на закрито заседание на временната парламентарна комисия по темата.

На 2 юни американското министерство на финансите обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради участие в корупция.

По думите на Асен Василев става дума за евентуално разширяване на списъка на санкционираните от САЩ лица с други български граждани. „Американската страна взема тези решения едностранно, така че не мога да ви дам никаква допълнителна информация“, каза Василев, като уточни, че разширяването на списъка е само вероятност и не е сигурно.

От седмици неофициално в парламента се чуват слухове, че е възможно бивши министри да влязат в нов американски списък по „Магнитски“.

Санкциите по закона носят сериозни репутационни щети не само на директно включените в сипсъка лица, но и на техните контрагенти и особено на банките, които работят с тях. Финансовите институции могат да отнесят и тежки глоби, ако бъдат засечени, че са извършили трансакции на санкционирани лица.

Делян Пеевски, Васил Божков и техни бивши съдружници (например братя Найденови) обявиха, че са обжалвали в съда последствията от включването си както в оригиналния американски списък, така и в българското му разширение. До момента съдебната практика е противоречива за това какви могат да бъдат реалните последствия за санкционираните физически лица и фирми на българска територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране