09.11.2023 | 11:00
САЩ свършиха парите за Украйна
Зеленски обясни какви последици ще настъпят, ако Тръмп се върне в Белия дом

САЩ са изразходили около 96% от досега одобрените пакети в помощ на Украйна, съобщи съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в дневния брифинг в Белия дом. От началото на войната за Киев бяха заделени около 60 млрд. долара – военна, икономическа и хуманитарна помощ. От тях вече са изхарчени 96%, а специално от средствата за военна помощ – около 90%, уточни той, цитиран от БТА.

Преди началото на зимата разполагаме с около 1,1 млрд. долара за Украйна, каза още Кърби.

Камарата на представителите отказа да гласува допълнителна помощ за страната като част от бюджета на САЩ за следващата година, както и да приеме предложението на президента Джо Байдън за общ пакет от 106 млрд. долара за подсилване на националната сигурност, насочени към конфликтни зони като Украйна, Израел, в Азиатско-тихоокеанския регион и границата с Мексико.

Вместо това новоизбраният председател на Камарата Марк Джонсън опита да прокара спорен пакет с помощ за Израел в размер на 14,3 млрд. долара, който обаче беше блокиран от Сената. Причината за това е, че парите в тази мярка идваха от бюджета на данъчните служби. Според оценките даването на средствата на Израел ще доведе до намаляване на ефективността на данъчните служители и около 26 млрд. долара несъбрани средства за хазната.

На този етап в Конгреса все още нямат решение как да продължат с помощта за Украйна и за Израел.

Руска ракета улучи граждански кораб, навлизащ в пристанище в Одеса

Руска ракета Х-31 е улучила граждански кораб, плаващ под либерийски флаг, навлизащ в едно от пристанищата в Одеска област, съобщават в своята сводка за 623-я ден от началото на войната от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. В средата на юли Русия напусна т.нар. „зърнена сделка“, която позволяваше износа на зърнени култури от Украйна. Страната изготви своя алтернатива, защитавайки коридорите със собствени средства.

Украйна успява да държи под огневи контрол морските съдове, включително и ракетоносците, но регионът е почти непрекъснато под обстрел с дронове и ракети, изстреляни от територията на Крим или от самолети.

При атаката срещу кораба е загинал един член на екипажа, а трима души са ранени. Наранявания е получил и работник на пристанището, допълват от ВСУ.

Украйна има конкретни военни цели за 2024 г.

Украйна има план, конкретни градове, направления и цели за войната през 2024 година, каза пред Ройтерс президентът Володимир Зеленски. Той не даде повече подробности и отбеляза, че в момента има три насоки на бойните действия – на изток, на юг към Мелитопол и около Херсон, където военните операции ще продължат и през зимата.

До края на годината може да се очаква нов голям пробив, каза още украинският държавен глава, правейки аналогия с края на 2022 година, когато след затишие на фронтовата линия украинците са освободили град Херсон.

Към момента бойните действия в трите изброени от Зеленски направления остават активни, сочат данните на ВСУ. През изминалото денонищие са извършени общо към 80 директни бойни действия, което е малко над средното за последните дни.

Руски източници съобщават за напредък към Купянск и Авдиевка, но от Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че няма видимо потвърждение на тези данни. Украинците също пишат, че продължават настъплението си в Запорожка област, отново без да има потвърдени данни за напредък.

В своята сводка ВСУ съобщава за отблъснати множество атаки около Бахмут и Маринка, при които руските части са използвали въздушно прикритие на пехотните си части, както и в направлението Авдиевка, Купянск и Лиман. Край Авдиевка руските военни вече нападат с малки групи от по 10-20 души и широко използват дронове, които да покажат къде са защитните позиции. Има информация от руски източници, че Украйна укрепва позициите си в това направление и частични успехи около населеното място Водяне.

Руски източници потвърждават напредък на украинските части по левия бряг на Днепър. Край населеното място Кринки Украйна напредва с около метър на ден, казват руски военни наблюдатели. Има атаки около Пойма, Пишчанивка и Пидстепне. Руските военни наблюдатели съобщават за продължаващо прехвърляне на военни и техника през реката.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за още пет унищожени украински самолета – два МиГ29 над Донецка и Днипропетровска област, два Су-25 в Днипропетровска и Херсонска област и един Су-27 в Донецка област. Така бойните самолети на Украйна, унищожени от началото на войната, по руски данни е 532.

Зеленски подписа указ за подготовката на страната за преговорите за членство в ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който нарежда на властите да се подготвят за предстоящите преговори за членство в ЕС. В своето вечерно обръщение той посочи, че ще разговаря с президента на Молдова, която също има покана за началото на преговорния процес, за съвместна стратегия. Украйна съдейства за извеждането на 36 молдовски граждани от Ивицата Газа, заедно с освободените 43-а украинци. Групата се намира в Египет, допълни още Зеленски.

1 коментар

  1. Адам каза:

    „Гражданският“ украински кораб отговори с оръдеен огън……..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране