05.06.2017 | 20:45
Саудитска Арабия изолира Катар от света
7 страни прекъснаха отношения с емирството и го обвиниха, че дестабилизира региона

Саудитска Арабия създаде фронт срещу емирство Катар и обяви, че прекъсва отношенията си със страната. Веднага след това към мярката на Рияд се обявиха още няколко държави от Персийския залив и дори отвъд него – Бахрейн, Египет, ОАЕ, Йемен, Либия и Малдивските острови. Решението е взето заради “продължаващите действия от страна на Държавата Катар, насочени към дестабилизиране на стабилността и сигурността”, а Бахрейн обвини Катар в “намеса във вътрешните работи, подстрекателства в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн”. В отговор Катар обвини страните от Персийския залив в опит за преврат, за да го поставят под опека и контрол.

Страните, предприели мярката срещу Катар, закриват посолства, прекратяват комуникации, гонят катарски граждани и забраняват на свои граждани да посещават емирството. Часове след обявяването на решението цените на хранителните продукти в Катар скочиха двойно, защото страната зависи от доставките по суша на храна, идващи през Саудитска Арабия. Изолацията може да се отрази на цените на газа, ако бъде наложена морска блокада. Катарските авиолинии, които са най-голямата авиокомпания от региона, на практика не могат да изпълняват полети над страните, прекратили отношения с Доха.

До изолацията на Катар се стигна само две седмици след първото посещение на Доналд Тръмп в чужбина – визитата в Рияд, при която бе сключена най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка за доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара плюс споразумение за допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години. Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел “да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия”, обявиха от Белия дом в навечерието на визитата на 20 май в Рияд. В същия ден Катар излезе с официално съобщение, в което отхвърли обвиненията на Рияд, че подкрепя тероризма. 4 дни по-късно Катар обяви, че “Ал Джазира” и информационната агенция на страната са станали жертва на хакерска атака след публикуване на официално съобщение в защита на Иран. САЩ обмислят от седмици насам да махнат флота си от Катар и да го преместят към някоя друга страна в залива. Според информационния сайт “Дебка” Катар е направил опит да попречи на новото сближаване между САЩ и Саудитска Арабия преди визитата на Тръмп, като е потърсил съюзник в лицето на Иран. Израелският “Аарец” пък намеква, че причина за натиска срещу Катар е решението на страната от миналия месец да размрази най-голямото си газово находище, което ползва заедно с Иран и с което застрашава приходите на съседите си от залива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране