09.03.2019 | 0:01
Съветът на Европа критикува България, че не знае какво е „джендър“
Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд ни критикува

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд разкритикува България, че не разбира какво означава думата „джендър“. Ягланд изрази съжаление, че страната ни не е ратифицирала Истанбулската конвенция заради “опасения и неразбиране на термина джендър”.

Съветът на Европа критикува България, че не знае какво е „джендър“

Ягланд направи коментара си в изявление по повод Международния ден на жената 8-ми март. В него той посочва, че Съветът постига особено важни цели срещу насилието над жените, но има нужда от още напредък в тази сфера.

По думите му Истанбулската конвенция е доказано ефективен инструмент срещу насилието, основано на пола – в т.ч. домашното насилие, сексуалния тормоз, психическото насилие и следенето. Досега конвенцията е ратифицирана от 33 държави.

В изявлението си Ягланд специално акцентира на ситуацията с България. “В някои случаи, като България, ратификацията бе блокирана заради опасения и неразбиране на термина “джендър”. Вярвам, обаче, че това неразбиране може да бъде изяснено, ако се предостави коректна информация и има политическа воля, както в Хърватия, която ратифицира конвенцията през юни миналата година”, казва Янгланд.

Сред държавите, които не са подписали документа, са Русия и Азербайджан. 12 страни членки на Съвета са го подписали, но все още не са го ратифицирали. Това са България, Армения, Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания.

Генералният секретар ги призовава да ратифицират конвенцията възможно най-скоро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране