24.04.2019 | 0:01
СЕМ решава с кого да замени Каменаров
Досегашният шеф на БНТ получи присъда за шофиране в нетрезво състояние

Съветът за електронни медии трябва да реши днес кого да посочи за временен генерален директор на БНТ на мястото на Константин Каменаров. Досегашният шеф на БНТ получи присъда за шофиране в нетрезво състояние, което означава, че няма право да заема поста. Затова и СЕМ трябва да обяви нов конкурс, който да приключи до 3 месеца. Дотогава медията ще бъде управлявана от посочен от съвета човек. Според Закона за радиото и телевизията и временният директор трябва да има българско гражданство, висше образование и опит в електронни медии, журналистика, право или икономика, плюс поне 5-годишен трудов стаж в телевизия.

Няма законово задължение заместникът на Каменаров да е член на Управителния съвет или ръководството на медията, но заради краткия срок и предизборната кампания най-вероятно СЕМ ще предпочете такъв кандидат. Източници на ДУМА обаче твърдят, че до последния момент никой не е изявил желание за поста. Преговори за временен генерален директор се водеха до късно вчера. Според слуховете някои от кандидатите не искали да „изгорят“ за кратко и хранели надежди да се пробват за цял 3-годишен мандат след евровота.

Каменаров оглави БНТ през август 2017 г. и назначи на програмен директор Емил Кошлуков, който до последно бе сочен като фаворит на представителите на ГЕРБ в СЕМ, които са и мнозинство.

Друго важно решение, което трябва да вземе медийният регулатор, е изборът на председател на съвета. Мандатът на досегашната шефка София Владимирова изтича в началото на май, но предвид почивните дни СЕМ ще вземе решението си сега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране