17.09.2016 | 0:03
Шахматът върна наказаните
Маргарита Войска кандидатства за "Гинес"

Федерацията по шахмат възстанови правата на наказаните състезатели Кирил Георгиев, Методи Стойнев и Симеон Стоичков. Те вече могат да упражняват своите състезателни, съдийски, организаторски, клубни и треньорски задължения в системата на БФШахмат. Тримата атакуваха бившия президент на ЕШС и настоящ на родната централа Силвио Данаилов, че е създал в офшорна зона фалшив ЕШС с цел източване на средства от клубовете. Впоследствие те бяха наказани за „уронване на престижа на федерацията“. Международната централа (ФИДЕ) обаче замрази членството на българската за месец заради този случай и задължи Данаилов да възстанови правата на наказаните. В противен случай България щеше да остане перманентно извън световната организация.

Изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев обяви, че ще обжалват в Спортния арбитражен съд в Лозана решението за изключването й от структурите на Европейския шахматен съюз (ЕШС). Той е оптимист, че обжалването ще бъде успешно, но дори при изключване, единствените последствия щели да бъдат отнетото право на страната ни да бъде домакин на международни турнири и забраната за участие на европейското отборно в Халкидики догодина.

През март пък спортното министерство спря финансирането на централата, но все пак отпусна средства за родното участие на 42-та олимпиада в Баку. Министерството претендира, че отпуснатите държавни пари за организиране на Евро 2014 за жени в Пловдив турнири в кк Албена и Златни пясъци същата година са изразходени нецелесъобразно. „Имаме спор с министерството, който ще бъде решен от Върховния административен съд догодина. Имаме разсрочено плащане на 24 вноски, ако спечелим, ще ни върнат парите“, обясниха от БФШ. От централата подканиха учредения от 20 клуба през юни като нейна алтернатива Български шахматен съюз да обясни публично намеренията си за развитието на спорта у нас.

Междувременно играещият капитан на женския ни национален отбор гм Маргарита Войска ще кандидатства за „Книгата за рекорди на Гинес“ като единствената жена, представлявала дадена страна на 19 олимпиади. 13-кратната републиканска шампионка от Локо Пд дебютира на форума през 1980 г. и заедно с Антоанета Стефанова, Ива Виденова, Адриана Николова и Елица Раева извоюваха 15-о място в Баку измежду 140 национални тима. „Завършихме с равен актив с отборите между 10-о и 18-о място. В последния кръг загубихме с 1:3 т. от Украйна, при победа ставахме втори, но и това е много добро представяне“, обясни Войска.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране