11.12.2015 | 22:14
Шефът на ВКС призова съдиите на бунт срещу статуквото
Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда

За бунт срещу зависимостите и подчиняването на съдебната система от управляващите призова в безпрецедентна остра реч председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По-късно от Съюза на съдиите, обявиха, че в 18.30 ч. се събират пред Съдебна палата в София. Предишната вечер те отново протестираха там и сложиха символични катинари на палатата. Много съдии ходят и на протестите пред парламента, продължаващи вече 3 дни.

По време на честването на 135-години от създаването на институцията пред съдии, дипломати, членове на Висшия съдебен съвет, депутати, президента Росен Плевнелиев и министъра в оставка Христо Иванов Панов изрази силното си възмущение от това, че промените в Конституцията обезсмислиха съдебната реформа. От събитието знаково отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, който се оказа в Девня, и премиерът Бойко Борисов.

“Реформата е умишлено минирана с идеята да се гарантира зависимостта на третата власт, тъй като единствено съдебната система може да върне държавата на гражданите и с това е опасна за политиците”, заяви Панов и призова колегите си: “Да се борим заедно съдът да разполага с онази степен на независимост, която да осигури господство на правото. Нека кажем не на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Да извикаме силно: Стига вече толкова!” Панов допусна, че след критиката той ще бъде обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Това обикновено е сценарият, по който се атакуват всички критици на статуквото на съдебната власт. Панов е единственият от тримата “големи” в съдебната власт, който се осмелява открито да настоява за дълбоки реформи и разкритикува “историческия компромис”, постигнат между политическите партии в парламента през лятото. Шефът на ВАС Георги Колев избягва да коментира реформата, а главният прокурор Сотир Цацаров е в остър конфликт с РБ и правосъдния министър Христо Иванов по темата.

Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда, призна президентът Росен Плевнелиев. “Не можем да не признаем, че една от най-важните заявени промени – за начина на разделяне на колегиите във ВСС, не бе реализирана по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите и обществото”, добави Плевнелиев. Той се надява, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще го поставят над своите партийни интереси. “От това зависи успехът на всички останали реформи и просперитетът и благосъстоянието на нацията”, подчерта президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране