15.10.2016 | 0:01
Шефката на КЗК започна чистка във ведомството
Вярната на ГЕРБ Юлия Ненкова не казва какви са причините за уволненията на ръководния екип

Шефката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова е уволнила целия ръководен „ешелон“ на ведомството. За това съобщи вчера самата тя пред БНТ. Ненкова обаче не каза какви са конкретните причини за уволненията нито пък посочи имената на уволнените от ръководството. Не съм съкращавала експерти от комисията, каза тя. „Цялостна оценка на дейността на КЗК може да даде единствено Народното събрание, защото членовете на антимонополния орган се избират от парламента“, заяви Ненкова.

Освен председателката на КЗК Ненкова, антимонополната комисия има един зам.-председател – Димитър Кюмюрджиев, и петима членове. Това са Анна Янева, Георгица Стоянова, Красимир Витанов, Красимир Зафиров и Пламен Киров. Администрацията на КЗК е организирана в една обща и няколко специализирани дирекции. Общата е дирекция е „Финансово-административни и международни дейности“. Другите дирекции от т.нар специализирана администрация са „Антитръст и концентрации“, която обединява два отдела, „Право и политика на конкуренцията“, „Нелоялна конкуренция и злоупотреба с по-силна позиция при договаряне“ и „Обществени поръчки и концесии“.

Ненкова бе предложена за поста председател на КЗК от ГЕРБ и в края на юни оглави антимонополната комисия. Тя е изключително близка до ръководството на ГЕРБ, а синът й Александър Ненков е депутат от същата партия. Юлия Ненкова е бивш зам.-кмет по „Законност, координация и контрол“ на Столичната община. Тя работи в общината още от 1980 г. През 2006 г. тя наследи лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов като заместник на тогавашния столичен градоначалник Бойко Борисов.

Преди няколко дни КЗК предяви твърдения за картел срещу 6 вериги бензиностанции, а Ненкова разкритикува решение на предишното ръководство на КЗК, като го определи като „палеативно“. През 2012 г. ведомството е открило картел на пазара на горива, но не е санкционирало компаниите в него. Напротив – дало им е шанс да поправят поведението си. Според Ненкова досега това обаче не се е случило. Тя заяви, че докато е ръководител, няма да има препоръки, а санкции. Ненкова обяви още, че ако бъде доказан картел на пазара за горива, обикновените граждани биха могли да търсят компенсация.

1 коментар

  1. Белчева каза:

    Не знам тази жена какво образование има, но по време на пресконференцията й ми стана ясно ,че поредната калинка на ГЕРБ. През цялото време си дърпаше косицата, гледаше глупаво, държеше махленски тон, а езикът й е толкова беден, че едва си събира изреченията. Господи, помогни на българите да се отърват от тези изчадия !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране