08.04.2015 | 20:06
Шенген – постепенно и поетапно започване на ставането
Сме ясно заявени къде стоим

Даниел Митов, МВнР: …Как дефинираме национален интерес? И аз съм длъжен точно това да кажа и какво защитава правителството във външната си политика… На правителството първият приоритет и част от националния интерес е да бъдем ясна, точна, категорично заявена държава член на Европейския съюз и НАТО. Европейска държава, натовска държава – това е приоритет номер едно – да сме ясно заявени къде стоим. В една много усложнена геополитическа обстановка няма място за друго, освен за ясно и точно самоопределение. Това България е направила! (…)

…Шенген – ние полагаме пълни усилия и непрекъснато говорим за това с нашите партньори – България все пак да започне да става постепенно член на шенгенското пространство, да й бъде даден хоризонт.

Димитър Цонев, БНТ: Как постепенно – или ставаме или не ставаме?

ДМ: Не е вярно. Могат първо да бъдат отворени въздушните граници, след което всичко останало. Може да стане поетапно, по-скоро за това се говори.

ДЦ: Добре. На какъв етап е този процес, защото ние всеки път говорим за Шенген и вие във всяко едно студио казвате: че ние работим, работим, има национална програма, всички се обединиха – и г-жа Кунева, и Сергей Станишев и всички евродепутати работят в тази посока. Има ли светлина в тунела обаче?

ДМ: Като говорим за национален интерес – така се защитава национален интерес – през националните консенсуси.

ДЦ: Да, случаят Шенген е много добре, че се обединиха и ляво и дясно в една правилна посока.

ДМ: Точно така. Ето затова говорим, че националният интерес точно по този начин се защитава. Кога ще видим резултат от това – е съвсем друг въпрос, поради простата причина, че тепърва се говори за това каква пътна карта да се направи по отношение на България и Румъния, защото двете държави вървят в пакет. Ние казваме много ясно на нашите партньори, че ако искаме да се борим активно срещу така наречените чуждестранни бойци и евентуално завръщащи се от Близкия Изток – ние трябва да имаме пълен достъп до шенгенската информационна система, иначе няма как да сме на 100% ефективни. Това е един от сериозните аргументи в тази посока. плюс това България е изпълнила всички критерии. Докладите до момента са били положителни, не само по време на сегашния кабинет, но и преди и трябва в крайна сметка да се направят следващите стъпки. Не можем да бъдем държани повече в това положение. Затова защитата на този интерес също е на ниво и тук, както споменахме вече, има обществен национален консенсус. Аз обаче ще отворя приказва за това, което споменахме отначало на туристите и на санкциите, защото това също трябва да стане ясно на българските граждани. Първо туризмът от Руската федерация е намалял не само в България, той е намалял повсеместно. 25% в Турция, 50% в Египет, в Гърция около четири пъти.

ДЦ: Това статистика от миналата година ли е?

ДМ: Статистика от миналата година. Той постепенно намалява. Намаляването на потока от руски туристи се дължи на затруднената икономическа обстановка в самата Русия. Вие знаете, че рублата загуби два пъти от стойността си. Преди две години руските туристи са били два пъти по-платежоспособни, отколкото в сравнение с този момент. Плюс това падането на цената на газа и на петрола също удари много тежко руската икономика, която е зависима от тези цени и практически субсидиите, които се даваха за евентуално изпращане на туристи по курорти, не само при нас, разбира се, също са проблематични в този случай, но това не е свързано със санкциите. Тук трябва да стане ясно следното: спадането на потока на руски туристи не е свързан със санкциите. Утре да паднат санкциите, няма да се увеличи броят на туристите. Това трябва да е абсолютно ясно.

ДЦ: Аз мисля, че го разбират хората. Никой не ги бърка двете неща.

ДМ: Ясно, че го разбират, само че някои политически партии се опитват да използват…

ДЦ: Смесват ли ги двете?

ДМ: Не само че ги смесват. Те ги смесват грубо и прекалено брутално!

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Да ти е честито и на теб Мая,въобще тях ги ги боли дебелият чеп,кой ни кастри за слива

  2. maja каза:

    и за какво ни е този Шенген?? Умните ни деца ибез него учат в университитите им !До сега 45 год слушахме СИВ сега слушаме Нато Шенген Меркел Убама и тримата ястреби американци високи по митър иполовина ,изащо? Изгубихме руските туристи които копуваха най много по магазинити ни ,изгубихме Южен поток ,Белене ,за дадойдат пияните поляци стиснатите германци и развратните дрогирани англичани!И пей Българио ишлушай ,,умните,, приказки на пехливанина от село Банкя! Ха да вие честито!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране