28.01.2015 | 21:10
Шизофреник закла мъж, мислел го за терорист
Похитителят налетял на жертвата си без да каже нищо

сихично болeн с диагноза параноидна шизофрения е забил нож в гърба на 39-годишният Цветослав Попов на улица близо до центъра в Плевен. Попов бе намерен мъртъв с прободна рана в гърба. При разпита заловеният Виктор Стоев, на 43 г., разказал, че е нападнал терорист, за да го обезвреди.

“В джоба си носеше бомба. Извадих я и я хвърлих на безопасно място”, признал Виктор. Във фаталната вечер Цветослав Попов ремонтирал бойлер у приятел. Тръгнал си с ел. уреда в задния джоб. При случайната среща, докато се разминавали на улицата, Виктор се загледал в непознатия и забелязал, че от панталона му стърчат някакви жици. В преследване на атентатори Виктор решил, че това са кабели от експлозив. Атакувал светкавично. Нахвърлил се върху въображаемия терорист с юмруци и ритници, после забил ножа в гърба му. Острието е разкъсало главната артерия на сърцето според резултатите от аутопсията. Това разкриха на извънредна пресконференция днес окръжният прокурор на Плевен Иво Радев, шефът на плевенската полицейска дирекция Венцислав Катинов и водещият разследването прокурор Николай Пачевски.

През 2013 г. с решение на Плевенския окръжен съд Виктор Стоев е бил настанен за принудително лечение в психиатрията в Карлуково. След 3 месеца излязъл от лудницата.

Видеокамери в района засекли движението на нападателя след убийството. Помогнали и хора от квартала. Според показанията на очевидци, като се появил на кръстовището, Виктор първо се обърнал след отминаваща кола и около 5 минути я наблюдавал. После минал човекът и той го помислил за атентатор. Двамата мъже не са си говорили, само в мига на клането са чути викове.

Виктор е спрял да си пие лекарствата и да следва предписаната му терапия. При показанията пролича здравословният му проблем – през цялото време ни обясняваше, че е обезвредил терорист, като му е взел бомбата. Заради диагнозата си параноидна шизофрения той е с призната инвалидност от ТЕЛК. Няма обаче лекуващ лекар – няма кой да отговаря за него, обявиха разследващите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране