30.04.2019 | 11:50
Ще национализират ли къщи за гости, строени с европейски пари?
В случая с къщата за гости на Александър Манолев става въпрос най-вече за злоупотреба със служебно положение

Държавата може да си върне имотите, построени с европейски пари като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Европейскатата субсидия може да стане изискуема, предупреди той.

В предаването бяха показани къщи за гости в село Караполци. Едната се състои от къща за живеене и голям гараж. На регистрирания туристически обект липсва табела, че предлага нощувка, а проектът е субсидиран с над 391 000 лева. Къщата е въведена в експлоатация през септември 2015-та. По закон тя трябва да работи 5 години след това, т.е. и в момента трябва да приема гости.

Другата къща за гости пък се намира на съседна улица. Тя разполага с две сгради за живеене, гараж и барбекю. Получила е 336 000 лева евросубсидия. Кметът на селото казва, че двете къщи за гости са собственост на една фамилия.

Според Дикме основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на Държавен фонд „Земеделие“, тъй като допуска безогледно да се строят къщи. Ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че това са къщи за лично ползване, а не за обществено, коментира бившият министър. „Например можеш за 300 000 евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. Tака си правиш една райска къща“, обясни той.

Според него в случаят с къщата за гости на Александър Манолев става въпрос най-вече за злоупотреба със служебно положение. КПКОНПИ и прокуратурата наистина трябва да го проверят, добави той. „Прокуратурата след проверката не може да повдигне обвинение на тези хора, които към настоящия момент не използват къщите (за обществено ползване), защото не са извършили някакво престъпление. Престъпление ще бъде ако не са спазили процедурата и за взели неправомерно субсидията“, обясни Дикме.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране