01.07.2015 | 19:53
Ще се охраняваме съвместно сами!
Но не се знае дали Бойчето е единодушно :(

Антон Хекимян: Много нападки към вас и много атаки – по всички фронтове.

Николай Ненчев, МО: Съвсем нормално е. Табун прах не събира. Така съм чувал възрастните хора да казват. Във времена като днешното, още повече в тази изострена…

АХ: Кой бие тъпана обаче? Кой бие тъпана?

НН: Ние знаем кой. Още повече в тази изострена обстановка и тази променена среда на сигурност. Съвсем нормално е това. Нека не забравяме, казвал съм го неведнъж – ще остана, ще бъда изключително последователен. Привърженик – на атлантизма, на това да бъдем заедно в съюз с развитите западноевропейски демократични държави. Защото, струва ми се, това е един цивилизован избор, който България направи преди повече от 10 години, обърнете внимание на това.

АХ: Те нещата са навързани…

…Превръщате ли по този начин, с разполагането на тази техника, България във фронтова държава?

НН: Тази риторика може би е свързана с опорните точки, които някой извън страната спуска. Няма, няма, няма от какво да се безпокоим…

АХ: Опорни точки, но звучи доста застрашително, ако ние сме мишена на врага. И то първата мишена!

НН: Ние сме част, ние сме част от НАТО и би следвало да останем съществена част. Искам още веднъж ясно да го кажа. Обърнете внимание какво се случва в българския парламент. Преди няколко дни, когато се върнах от Брюксел, един депутат от “Атака” ми каза: ние се опитвахме да променим това споразумение от 2006 г., което позволява влизането тук на техника, на хора. И казва: никой не ни подкрепи, включително и от БСП, от които очевидно са се надявали да получат подкрепа. Тоест българското Народно събрание има около 230 депутати, които подкрепят под една или друга форма членството на България в НАТО; и десетина човека, които категорично се разграничават и се съпротивляват на това.

АХ: …Въздушното пространство кой ще ни охранява?

НН: Ще си го охраняваме сами. Имаме тази възможност, този въпрос не стои на дневен ред. Решен е въпросът.

АХ: Е как да не стои на дневен ред, като беше внесено като точка в МС?

НН: Каква точка?

АХ: За това, че трябва да се купят нови самолети.

НН: Това не означава, че ние не бихме могли да охраняваме въздушното си пространство с наличната техника. Решен е този въпрос окончателно!

АХ: Бойко Борисов ви приземи надеждите за нови самолети!

НН: Напротив! Имам пълната подкрепа и съпричастност от страна на премиера. Вероятно днес на заседание на МС ще бъде взето решение, тоест аз ще получа мандат да започна преговори за придобиването на нов многоцелеви самолет.

АХ: Един?

НН: Имам предвид една ескадрила.

АХ: Така! Една ескадрила?

НН: Да, за една ескадрила.

АХ: Ще получите такъв мандат, смятате?

НН: Надявам се – днес.

АХ: Значи, има информация, че Бойко Борисов се е ядосал и казал – няма да купуваме нови самолети. Ще си позволим ескадрили след 15 години с темповете, с които ще увеличаваме бюджета на Българската армия. Сега ще се охраняваме с МИГ.

НН: Сега ще се охраняваме сами. Имаме тази възможност. Вероятно ще се наложи да отремонтираме няколко МИГ-29, които са ни необходими следващите няколко години, за да имаме спокойствие. И вероятно ще се обърнем към други страни съюзници, за да отправим към тях едно предложение за съвместен air policing – съвместна охрана на въздушното пространство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране