18.05.2015 | 8:03
Ще влезе ли в затвора Цветан Цветанов?
Изтече 30-дневният срок за присъдата на зам.-шефа на ГЕРБ

30-дневният срок, в който Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, изтече вчера.

Две съдебни инстанции го осъдиха на 4 години затвор заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия спецразузнавателни средства. Очаква се ВКС да обяви присъдата утре или в някой от следващите дни, тъй като срокът по закон е препоръчителен.

Бившият министър поиска преди месец от ВКС да отмени осъдителната му присъда и заяви, че невинен. Той отказа да коментира защо, след като не е извършил престъпление, е обвинен от прокуратурата с аргумента, че уважава институциите. А тези дни в качеството си на политик се обяви срещу реформаторската идея за импийчмънт на главния прокурор.

Делото е за шестте “НЕ”-та с по три удивителни, които Цветанов като шеф на МВР поставя под съдебно решение да бъде подслушван бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Съдебното решение е издадено по искане на разследващи полицаи, според които Тодоров е извършил тежко престъпление.

Защитникът на Цветанов Менко Менков предупреди, че ако последната съдебна инстанция потвърди четирите години затвор на клиента му, ще сезира Европейския съд по правата на човека.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране