25.09.2017 | 0:01
Синдикатите обвиниха МВР и Борисов, че лъжат и манипулират
Най-голямата профсъюзна организация на униформените излезе с нова позиция, която разобличава ръководството на вътрешното министерство

От Синдикалната федерация на служителите в МВР публично се възмутиха и разобличиха „грубите манипулации на общественото мнение, подкрепени с неверни твърдения, изречени от заместник-министър, министър на вътрешните работи и министър-председателя на Република България“.

Синдикалистите припомнят, че през последните дни ресорният зам.-министър отчете, че са проведени 6-7 заседания на Съвета за социално партньорство в МВР. Дори и на сайта на МВР обаче се вижда, че те са били само 4. СФСМВР посочва, че има разминаване за размера на осигурените средства, които би трябвало да компенсират 5-годишната несправедливост служителите сами да закупуват униформеното си облекло. Те припомнят хвалбата на Бойко Борисов, че са отпуснати 30 млн. лева, докато зам.-министър Красимир Ципов говори само за 17,5 млн. лв. Очевидната разлика в тези числа доказва тяхната некоректност, категорични са от СФСМВР.

От Федерацията подчертават, че обявеното от  Ципов увеличение на базата на специфични служебни дейности в МВР „от 40 до 70 лева“ се дължи и е направено благодарение на добрия социален диалог със служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. „Това увеличение беше разпоредено в негова заповед и по никакъв начин не може да се припише като жест на добра воля на сегашния кабинет. Обявяването на увеличен размер на трудовите възнаграждения като резултат от преговорния процес с настоящия кабинет е откровена лъжа.

Изявлението на зам.-министър Ципов, отнасящо се за полученото увеличение от работещите в системата, е механичен сбор на 2 увеличения на суми за допълнителни възнаграждения в МВР, които са дадени в абсолютни стойности. Истината е, че полицаите, пожарникарите и лицата, работещи по трудови правоотношения, получават процент от обявените за максимални суми и в най-масовия случай те са до 30 лв.“, уточняват униформените. От СФСМВР добавят, че зам.-министърът пряко е участвал и отговарял за реализираната в края на 2016 г. реформа в системата, довела до сериозни усложнения в работата на МВР и дисбаланс в заплащането.

„Всички, споменати по-горе, лица упоменават евентуално увеличение на заплатите на служителите в МВР, което ще залегне в бюджета за 2018 г., но не се посочва какво е предложението на МВР и се разчита единствено на добрата воля на Министерството на финансите и на средствата от бюджетния излишък. С тези действия политическото ръководство на МВР показва по недвусмислен начин, че не само не полага усилия, за да повиши възнагражденията на собствените си служители, но и подвежда гражданите“, констатират от синдиката като подкрепят думите си и с документи.

1 коментар

  1. Ачев каза:

    Когато обвинението идва от средите на силовото министерство за лъжа, измама, манипулация от страна на рък. на министерския съвет,човек който може да мисли,без много да се напъва,идва до грозното заключение,че държавата „лети“ на автопилот.Липсва елементарна мотивация на служителите в МВР, да изпълняват служебните си задължения,когато пред очите им,шибаните чиновници в държавната и общинска администрация,се подписват всеки месец за тлъсти заплати и на всяко тримесечие,свиват още по някоя хилядарка, за лоялна служба към началника,спуснат от управляващата партия.Хората се питат, но под сурдинка,докога ще е така.Същите тези хора, могат да кажат до кога,но им трябва кураж.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране