20.09.2015 | 21:35
СИРИЗА печели изборите в Гърция
Лидерът на Нова демокрация Меймаракис поздрави Ципрас за победата

Лявата радикална партия на бившия премиер Алексис Ципрас СИРИЗА спечели парламентарните избори в Гърция, според първите резултати от екзит половете. Тя е с 34 процента от гласувалите. Нова демокрация на Вангелос Меймаракис взима 32,5 на сто. На трето място са неофашистите от Златна зора – 8%

ПАСОК и комунистите са с около по 7 на процента.  Дясноцентристката “Потами” е с около 5 на сто от бюлетините. Същият резултат постигат и Независимите гърци. Отцепниците от СИРИЗА и създали партията “Народно единство” успяват засега да прескочат бариерата от 3 на сто.

Поздравявам Алексис Ципрас с победата, заяви лидерът на Нова демокрация. Надявам се, че ще направи добро правителство, добави той. На третите за тази година избори гърците не проявиха обикновения ентусиазъм и едва 60 на сто от тях са отишли до урните.

Ако досегашните резултати се запазят без промяна, то в бъдещия 300-местен парламент СИРИЗА ще има 144 депутата. Очевидно е, че няма да им стигне за мнозинство, но заедно с ПАСОК,  “Потами” и Независимите гърци няма да им е трудно да направят кабинет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране