20.01.2016 | 15:26
Скандал във ВСС: Димитър Узунов е новият представляващ на ВСС
Къртицата на Бойко Борисов смени Соня Янкулова

С 13 гласа за ВСС избра за нов свой представляващ Димитър Узунов. По-рано днес в дневния си ред ВСС включи точка за обсъждане на смяната на досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов.

12 души от Висшия съдебен съвет (ВСС) изненадващо поискаха смяна на представляващия съвета Соня Найденова. Причината очевидно са критиките на Найденова, че пращането на SMS до премиера е недопустимо поведение и че случаят трябва да се изясни, тъй като членовете му са публични личности и дължат отчетност на обществото.

Димитър Узунов е едно от имената, споменати в подслушаните разговори на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Той е сочен от Янева като топлата връзка с Борисов.

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов вече обяви, че е сигурен, че Узунов е изпратил съобщението на премиера, заради което миналия четвъртък той влетя неканен на заседание на съвета, за да държи сметка на членовете му и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Мотивът, сочен за смяната на Найденова с Узунов, е, че той имал повече опит и щял да бъде по-полезен за разделянето на ВСС на две колегии.

Предложението предизвика скандал и няколко членове на съвета напуснаха заседанието, като заявиха, че решението е взето някъде другаде и от тях се очаква само да го легитимират. Това са Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова и Юлия Ковачева. Лозан Панов не присъства. Тръгнаха си и Соня Найденова и Димитър Узунов, тъй като решението засяга и двамата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране