01.02.2024 | 11:11
Скандалът „Булсатком“ се разраства! United Group обвини Киро Петков, че се бърка в работата КЗК
От А1 нарекоха "недопустимо арогантно" намерението на собственика на "Виваком" да придобие "Булсатком"

Драмите около искането на собственика на Виваком United Group да усили позициите си на българския пазар се нажежават. Днес се очаква Комисията за защита на конкуренцията да одобри спорното придобиване на „Булсатком“, което от месеци среща критики и съпротива от конкурентните телекоми. За това съобщи в сряда „Медиапул“.

Часове по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков изненадващо се обяви против сделката: „Много ни притеснява, ако КЗК одобри сделката между „Юнайтед Груп“ и „Булсатком“, каза той. Медиите го потърсиха за коментар, защото дни по-рано се разбра, че политикът е имал среща с бизнесмена Спас Русев, който в последните години е ключов играч в телеком сектора. Това породи съмнения за тайни договорки. Кирил Петков отрече да е обсъждал бизнес въпроси с Русев.

А след като в сряда политикът изрази „притеснения“ за сделката, United Group реагира с остра и назидателна позиция: „Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса „Булсатком“. Той коментира потенциално решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор.Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган.

Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казуса „Булсатком“ продължава и решението все още не е прието и публикувано“, посочва в изявлението си United Group.

Не само кандидат-купувачът на „Булсатком“ използва ярки епитети. По-рано от А1 нарекоха „недопустимо арогантно“ намерението на собственика на „Виваком“ да придобие „Булсатком“, тъй като сливането би довело до създаването на играч, който държи около половината от телеком пазара у нас. От „Йеттел“ също са против сделката. Очаква се КЗК да обяви решението си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране