02.06.2015 | 9:58
Скандалът „деца с пистолети“ в Белене бил „медийна грешка“
Депутатът Атанас Зафиров готви сигнал до Агенцията за закрила на детето

Депутатът Атанас Зафиров готви сигнал до Агенцията за закрила на детето във връзка с използването на деца с оръжия, насочили ги срещу други деца, по време на пиеска в лагера в Белене преди три дни.

Зафиров пусна във Фейсбук още потресаващи снимки от събитието, на което присъстваха шефката на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, депутати и президентски съветници. Зафиров дори намира прилика в един от фотосите на дете от концентрационния лагер с това на невръстните терористи от „Ислямска държава“.

„Безумно като замисъл, още по-безумно като изпълнение. Снимките от това“представление“ са повече от красноречиви – деца с пистолети, в униформи, с разкривени от омраза лица…Страшно, нали. Още по-страшно е като погледнеш разпространените неотдавна снимки от Ислямска държава – на деца с пистолети, в униформи…Откривате ли разликите ? Дори и шапката на детето е еднаква !?!“, възмущава се социалистът.

Междувременно дълбока изненада от медийната реакция около възстановката изрази по Нова телевизия инициаторът, италианският католически свещеник отец Паоло. Той обвини медиите, че извадили от контекста снимките на деца, насочили пистолети в главите на други деца и нарече „медийна грешка“ шумния отзвук и масовото възмущение, че малолетни са вкарани в ролята на надзиратели и лагеристи.

Според него децата от  Белене се включили по свое желание и с разрешението на родителите си във възстановката на мрачните събития.  Учителка на малките артисти от СУ „Васил Левски“ в Белене също обясни по Нова телевизия, че нямало нищо нередно, защото родителите били разрешили отрочетата им да играят във възстановката на ужасите от концентрационния лагер.

Отец Паоло дори се похвали, че това не била първата пиеска с участие на „въоръжени“ деца – те поставяли и библейски сюжети, като например избиването на младенците от Витлеем, което онагледили с „дървени мечове“.

Опонент в студиото му беше лидерът на ЕНП Мария Капон. Тя бе и един от политиците, които изразиха още в социалната мрежа възмущението си от снимките и от присъствието на държавници и политици на възстановката в Белене.

„Аз самата съм от семейство на репресирани. Ние нямаме памет, но това трябва да става през разкази, през учебниците и музеите. Моето възмущение е, че не можем да ползваме деца за това“, категорична беше Капон. „За мен е потресаващо едното дете да играе ролята на палач, а другото на жертва! И паметта, която ни е нужна, е за да не се случват никога такива неща“, заяви тя. Капон добави, че дори повече я е възмутила липсата на реакция от председателя на парламента, министъра на отбраната и другите държавни хора, присъствали на сценката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране