29.01.2024 | 19:20
Скандалът между Радев и ДПС – буря в чаша вода
Конфликтът е само вербален, за пред публиката и има други цели
Лъчезар Лисицов, Флагман

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, разтълкува думите на президента Румен Радев като заявка да прави партия. Припомняме, че държавният глава днес реши да отговори след атаките на Пеевски от последната седмица.

Сутринта пресцентърът на ДПС съобщи, че Делян Пеевски отправил питане към главния прокурор, главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали, попита Пеевски.

След няколкото дни мълчание Румен Радев днес му отговори така: „Няма да коментирам г-н „Магнитски“. Една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите, както е казал Балзак. Ако опитомяването на лидерите на ПП-ДБ дава надежди някому, че по същия начин може да се подходи и към президентската институция, това няма да се случи!“ Президентът заговори за нуждата от политическа алтернатива, но не даде ясна заявка, че ще прави партия. Освен това той е ограничен от Конституцията като президент да участва в партийни ръководства. Вторият и последен мандат на Румен Радев като президент изтича в началото на 2027 г.

Междувременно реакция дойде от градския прокурор на София Илияна Кирилова по повод атаките на Делян Пеевски по адрес на Николай Копринков и Сотир Ушев. Според Пеевски двамата са свързани с нечисти действия и „кеш“ около президента. „Търсим за имената, които бяха споменати – Копринков, Ушев. До този момент не намираме конкретно сигнал срещу г-н Копринков, а що се отнася до президента Радев, вие знаете, че има едно решение на Конституционния съд. Там няма в момента какво да се направи, докато г-н Радев е президент“, каза Кирилова.

Анализират се регистрите както на Софийската градска прокуратурата, така и на закритото преди година и половина спецобвинение, като до тук е установен само един сигнал от 2010 г., свързан със Сотир Ушев, добави още Илияна Кирилова, цитирана от БНР.

Последва и брифинг на Делян Пеевски пред репортери в парламента. Той изрази учудване как толкова бързо прокуратурата заявила пред медиите, че няма „Кешгейт“ в президентството, при положение че още не е внесъл питанията си за различни разследвания спрямо представители на президентската институция.

„Не мога да разбера прибързания, бърз отговор на прокуратурата от това, което прочете, едно съобщение в медиите от мен. Аз още не съм си подал питанията, как бързо отговориха, че няма“, възропта депутатът от ДПС. „Няколко години се говори за „пътя на копринката“, за Сотир Ушев. Има много неща в медиите, никой не реагира от органите, затова ги питам“, уточни той.

Пеевски нарече президента „мистър Кеш“ и обяви, че го чака за битка на политическия терен.

„Диктатурата му свърши, няма да се повтори. Днес разбрахме, че ще прави партия, значи скоро имунитетът му ще падне. Мистър Кеш – чакам го на терена, ръкавицата е хвърлена, аз я приемам, чакам го на терена. Искаме битка на политическия терен“, заяви Пеевски по адрес на президента.

Той посочи, че Румен Радев в момента се крие зад пълния си имунитет, като припомни и коментара на прокуратурата, че заради това не може да бъде разследван. От това депутатът от ДПС заключи, че значи има дела, но имунитетът пази държавния глава.

По повод казаното от президента, че твърденията за съветниците му и т.нар. „път на копринката“ са слухове, Пеевски заяви: „Той как решава това, мистър Кеш, като последна инстанция в държавата ли?“ И заключи, че го е извадил от удобния му комфорт.

„Има много касиери, има много малки кученца, които влачат плячка в тъмната институция“, каза той отново по адрес на президентството.

„Очаквам го да си подаде оставката и да го видя на политическия терен, да стане политически лидер, да има достойнството да бъде такъв, да се срещнем на Европейските избори (през юни т.г. – б.а.). Това е достойно. Единственото, което е недостойно, е, ако тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати“, добави лидерът на ПГ на ДПС.

Той бил готов да свидетелства срещу президента. Информацията, която Пеевски имал, обаче била от медиите, стана ясно от думите му.

Премиерът Николай Денков, представител на партия „Продължаваме промяната“, заяви от своя страна: „По отношение на коментарите на президента – нека да обърна внимание, че преди няколко месеца мисля, че точно от тази трибуна ясно казах, че в службите виждам сляпо петно по отношение на корупцията. И тогава получих подкрепа единствено и само от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Надявам се всички други всъщност да подкрепят възможността ефективно, в сравнително кратки срокове и с крайни резултати да бъдат проведени тези разследвания и истината да излезе наяве. Всичко друго е само слухове и твърдения, които, когато останат недоказани, имат само един резултат – да сриват институциите. Между другото, президентството го прави това нещо от доста време, както сте видяли и вие самите.“

В тази посока се изказа и Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той отново повдигна въпроса за реформи в службите и припомни, че президентът блокира смяната на председателя на ДАНС.

Ако не стане чудо, едва ли от цялата тази медийна гюрултия ще произлезе нещо съществено. Сблъсъкът между Пеевски и Радев е по-скоро на вербално ниво и има други цели, в имиджова посока.

От първоначалните изявления от държавното обвинение става ясно, че там няма нищо черно на бяло срещу хора на президента.

Румен Радев пък едва ли ще направи партия, защото това означава да прекрати мандата си преждевременно – три години по-рано. Индикации за това няма.

Промени в службите също няма да има, както се надяват от ПП-ДБ. ГЕРБ и ДПС, а и президентът дадоха да се разбере, че те няма да допуснат реформи в тях.

2 коментара

  1. Кики рече: каза:

    Цинизъм е как Пеевски, санкциониран по закона Магнитски за значителна роля в корупцията в България, е превърнат от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и „сглобката“ в основен фактор в борбата с корупцията. Впрочем създаването на напрежение между институциите от Пеевски точно в този момент отклонява вниманието от големия скандал, наречен „Чаталджагейт“, в който министърът на финансите Асен Василев и депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер са замесени в сделки с апартаменти, сочени като корупционни.

  2. Адам каза:

    Като гледам „рупора“ на „евроатлантизма“, прасоподобния господин „Магнитски“, ме напушва смях за интелекта и „ценностите“ на Сглобката.
    Той, видите ли „имал информация“ за корупция в Президентството от една жена…., опс, от медиите! И всички му вЕрват, защото е „честен и почтен“…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране