18.05.2017 | 0:01
Скандалът около ЦУМгейт се задълбочава
Президентът се възмути, че съдия се опитва да го замеси и го кара да наруши Конституцията

Напрежението между шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров, което избухна с нова сила след ЦУМгейт, продължава да набира сила. Панов дори потърси намесата на президента Румен Радев. Държавният глава обаче се дистанцира и подчерта, че дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. „Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система. В същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с Конституцията. Президентът, съгласно своите правомощия по Конституция, не е следовател и разследващ орган“, заяви във Велинград държавният глава.

Радев уточни, че в призива си Панов се позовава на решение на Конституционния съд от 1995 г., според което президентът има право на извънконституционна намеса при определени политически ситуации. „В неговото писмо до мен спестява най-важното – какви са формите на тази намеса, а те са формулирани много ясно. Тази намеса може да бъде чрез писмени и устни изявления. Нещо, което аз правя пред вас“, заяви президентът. Той изрази надеждата си ВСС да бъде пример за разум, мъдрост и гражданско отговорно поведение.

До реакцията на президента се стигна, след като шефът на ВКС поиска Радев да сформира специална комисия, която да разследва срещата на Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ. „Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в страната. Отказът му да отговаря на членовете на ВСС във връзка с нерегламентираната среща и липсата на каквато и да е институционална реакция според Лозан Панов хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава“, заявява Панов.

Той определя като грубо погазване на закона нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите. Съдията вярва, че Радев ще инициира законодателни промени в Конституцията, които да гарантират върховенството на правото и въведат „онзи механизъм за контрол на главния прокурор, който занапред да ограничи възможностите за произвол от негова страна“.

Стана ясно вчера, че по молба на председателя на ВКС в петък Панов и Бойко Борисов ще обсъждат „взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на България като правова държава“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране