19.12.2015 | 2:20
Скандалът с джиповете за шейхове се разраства, Танева е клиент на прокуратурата
Танева вчера за втори път се спаси от обяснения за джиповете в рамките на парламентарния контрол

Скандалът със суперлуксозните джипове, поръчани от държавни горски предприятия, се разраства. Вчера сайтът Nbox, който първи разкри възмутителни подробности за обявените обществени поръчки, съобщи, че прокуратурата е започнала проверка срещу земеделския министър Десислава Танева за евентуален конфликт на интереси. Самата Танева вчера за втори път се спаси от обяснения за джиповете в рамките на парламентарния контрол, след като шефът на НС Цецка Цачева изгони от залата депутата Георги Кадиев, внесъл питане за странните търгове. И предния петък Танева избяга от неудобните въпроси, като поиска отлагане със седмица.

Вчера Кадиев мина в атака още преди началото на контрола, като попита номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева как ще се бори с корупцията по високите етажи на властта и ще иска ли оставката на колежката си Десислава Танева заради „джипгейт“. Острите му реплики дадоха повод Цачева да го отстрани от залата.

На сайта на прокуратурата няма информация за официално разследване на агроминистъра. Според източници на Nbox обаче вече е започнала предварителна проверка, каквато е обичайната първа стъпка, и ако прокуратурата установи нарушения, може да се стигне и до обвинения за скандалните обществени поръчки. От държавното обвинение казаха пред „Сега“, че информация по въпроса могат да предоставят в понеделник.

Четири от 6-те държавни горски предприятия решиха да си купят луксозни джипове с единична цена около 200 000 лв. В заданията за возилата и за оборудването им бяха включени монитори на седалките, затъмняващи се стъкла и много други глезотии. Първите оправдания бяха, че високопроходимите автомобили са необходими за служителите на предприятията, които често пътували в командировки по пресечени местности. Следващата версия бе, че ще се ползват за ловен туризъм, а заместникът на Танева Георги Костов дори поясни, че когато арабски шейх кацне у нас с личния си самолет, не върви да се качи на раздрънкана „Нива“.

Междувременно се разбра, че условията на конкурсите предрешават победата на рядък модел „Тойота“ и че доставчик на суперскъпите джипове, по-познати в САЩ, отколкото в Европа, е сливенската „Кале Ауто“. Самата Десислава Танева е от Сливен и е бивш депутат от този район, а шефът на „Кале Ауто“ Калоян Ганев се оказа неин съученик и приятел от детските години. Това породи и съмненията, че има конфликт на интереси.

1 коментар

  1. Цецо каза:

    Време е да започне разстрел на корумпетата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране