06.04.2018 | 0:01
Скандалът с “Фейсбук” стана още по-голям
"Кеймбридж аналитика" е откраднала личните данни на 87 млн. души

Социалната мрежа “Фейсбук” призна, че всъщност броят на потребителите, чиито данни са били използвани от фирмата “Кеймбридж аналитика”, е 87 млн. души, а не 50 млн., както се твърдеше досега.

Скандалът избухна, след като се разбра, че британската фирма “Кеймбридж аналитика” е събрала с помощта на психологически въпросник, на който са отговорили 270 000 души, личните данни на 87 млн. души. Това е позволило на компанията да си направи огромна база данни, преди да бъде наета от екипа на настоящия президент Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания.

Следващата седмица основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг ще се изправи да дава обяснения пред американските парламентаристи. Австралия ще разследва Facebook във връзка с предполагаеми нарушения на неприкосновеността на личния живот, заявиха властите. По-голямата част от данните, споделени с “Кеймбридж аналитика”, са от Съединените щати – 81,6%, а Австралия е на 10-о място след страни като Филипините, Индонезия и Индия.

“Кеймбридж аналитика” отвърна на това съобщение, че изтичането засяга само 30 милиона потребители, което е доста по-малко от заявените от социалната мрежа “87 милиона”. “Кеймбридж аналитика” има данните за не повече от 30 милиона души. Това ясно е посочено в договора ни с изследователската компания “Глобални Научни Изследвания” (ГНИ). Ние не сме получавали повече данни от договорените”, пише в имейл, изпратен от фирмата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране