15.05.2016 | 19:48
Скандалният Дионисий обвини в разкол противниците си
Председателят на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски" поиска патриархът и Светият синод да накажат свещениците, които го атакуват

Председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий обвини в разкол свещениците, които го атакуват в последните няколко дни. Той направи дълго изложение на брифинг в храм-паметника. Дионисий определи атаката, на която е подложен, като борба срещу родното ни православие.

Припомняме, че споровете започнаха след зарята и гвардейския марш на Великден. Свещеници и миряни поискаха Дионисий да бъде отстранен от поста. „На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостно към небесата“, призна той. Архимандрит Дионисий смята, че атаките срещу него се ръководят от отец Костадин.
Той обаче твърди, че вътрешните бунтовнически действия са още от началото на март.

„Отец Костадин в типично за него състояние сам ми заяви: „Ти си аут. Сам си отряза главата, с теб е свършено“. Много преди Страстната седмица и този Великден бяха тези слова“, призна Дионисий.
Архимандритът заяви, че когато заел поста, заварил канцелария с почти отсъстваща изходяща писмовна дейност и не добре организирана събираемост на средства. Не съществувал и регламент на приходите. Преди това тайно се извършвали кръщенета и венчавки. Дионисий гарантира, че от назначаването му забранени частни богослужения не се извършват.

Той подробно защити и други свои действия, за които е обвиняван и критикуван, включително за входната такса за храм-паметника „Св. „Александър Невски“. Той е категоричен, че подписката, която се събира срещу него в интернет, е напълно дискредитирана. Дори самият той и покойният му баща се били подписали.

Пише се, че съм присвоил 100 млн. незнайно какво. То ако съм присвоил подобни стойности, досега да съм си построил друга катедрала, защото тази е на път да бъде осквернена, каза архимандритът.
Изявлението му не мина и без скандал. Мирянин зададе въпрос на архимандрита и беше изгонен от храма от други присъстващи. Саморазправата продължи и навън, където той беше обвинен в платена провокация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране