13.07.2015 | 12:19
Скандално! Местан обяви българския език за ненормален! (видео)
Използването на официалния език в България било и "аномалия"

Председателят на ДПС Лютви Местан обяви българския език за ненормален.

Това става ясно от клип от предизборната кампания на движението, който е сред най-споделяните в социалните мрежи. Видеото е от кампанията за парламетарните избори през 2014 г.

Председателят на ДПС говори на предизборен митинг в присъствието на бившия полсаник на Великобритания у нас Джонатан Алън. Под одобрителните възгласи на турски език, наукообразинят Местан заявява: “Днес всички оратори говориха на български. Аз смятам това за ненормално, смятам това за аномалия, която няма нищо общо с ценностната система на Европейския съюз.За това ще поема политическа отговорност със съкровеното “Много близки братя”.

През уикенда стана ясно, че председателят на ДПС е накарал младежката организация и евродепутатите да сезират Европейския съюз заради забраната за агитация на майчин език в България. Подготвяната петиция цели да информира Комисията по петициите към Европейския парламент за грубото нарушаване на редица текстове от европейското законодателство, установяващи правото на свободно изразяване, правото да получаваме информация на разбираем за нас език, което ни осигурява възможността да реализираме и правото си на информиран избор. Депесарите обаче грубо игнорират националното законодателство, което забранява агитацията на език, различен от официалния.

На последните парламентарни избори, под натиска на медиите, ЦИК бе принудена да наложи глоби на Лютви Местан и депутати от ДПС. Актовете обаче бяха атакувани в съда. Използвайки влиянието си в съдебната система, депесарите принудиха няколко съдии да отменят санкциите.

2 коментара

  1. bezime каза:

    АЗ ИСКАМ НАРУШАВАНЕТО НА ЧЛЕН 11(4) И ЧЛЕН 13 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СЧИТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТОВА- ПРОКУРАТУРАТА,ЦАЦАРОВ И ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВЕЛЛИЕВ ДА БЪДАТ ВКАРАНИ В ЗАТВОРА ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА, А НЕЗАКОННАТА , СЕПАРАТИСТКА, ТЕРОРИСТИЧНА, ИСЛЯМИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ДПС ДА БЪДЕ РАЗФОРМИРОВАНА И ОБЯВЕНА НАЙ ПОСЛЕ ЗА НЕЗАКОННА И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ И ОСЪДЕНИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ, АБТИДЪРЖАВНА ДЕЙНОСТ, СЕПАРАТИЗЪМ, КОРУПЦИЯ И НАСАЖДАНЕ НА ЕТНИЧЕСКА И РЕЛИГИОЗНА ОМРАЗА И КОНФЛИКТИ В ОБЩЕСТВОТО, НЕСЪВМЕСТИМИ С ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА МЮСУЛМАНИТЕ!

    Доказване на вина на президента и вицепрезидента:
    “Чл. 103.
    (1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

    КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ”
    Глава първа
    ОСНОВНИ НАЧАЛА
    Чл. 2.
    (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.
    (2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.
    Чл. 3.
    Официалният език в републиката е българският.
    Чл. 11
    (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
    Чл. 13
    (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
    (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
    Чл. 18
    (6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.
    Чл. 21.
    (1) Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.
    Глава втора
    ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ
    Чл. 36.
    (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
    (2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
    Чл. 43.
    (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
    Чл. 58.
    (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
    Чл. 59.
    (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.

  2. Иван Петков каза:

    А тоя турчага е с висше по Българска филология,даже и преподавател по Български език и литература .Егати и куриоза !!! За да си позволява волности и да нарушава Конституцията ,е виновно правителството , никой не му търси сметка .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране