21.08.2015 | 0:04
След аферата “Инвестбанк”: Промените във фирми само през нотариус
Правосъдното министерство подготвя пакет от законодателни промени
Петя Славова

Промените в управлението на търговските дружества и тяхната продажбата да се изповядват задължително пред нотариус. Това е една от основните идеи на Министерството на правосъдието за прекратяване на злоупотребите и кражбата на фирми, става ясно от съобщението на институцията.

Реакцията последва оповестяването на аферата “Инвестбанк”, която се е опитала чрез измама да си спести плащането на 1.19 милиона лева на частна фирма. На 13 август собственикът на фирма “ДИГ-94” Йовчо Кьосев разбира, че във фирмата му е назначен съуправител, който има право да управлява и се разпорежда с фирмата.

“Назначеният” Васил Славчов Колев бил вписан по партидата в Търговския регистър с протокол менте от “Общо събрание на едноличния собственик”. Протоколът е подписан с видимо различен подпис от този на Йовчо Кьосев. Печатът не е същият, само името на фирмата съвпада.

Кьосев веднага изпраща в Агенцията по вписванията необходимите документи, с които анулира подадените фалшификати и освобождава новоназначения “управител”. Но по закон Агенцията трябва да впише новите обстоятелства за три дни. И Агенцията спазва закона. Не иска да действа веднага, въпреки че ѝ е заявено, че става дума за измама.

Ден по-късно става ясно, че вписаният съуправител, който още не е отписан, е изпратил молба по куриер до частния съдебен изпълнител Ренета Милчева, с която се обяснява, че тя вече няма претенции към “Инвестбанк”, иска да се прекрати изпълнителното дело и “незабавно” да се вдигне запора върху сметки на банката. Всичко това, защото “Инвестбанк” “изцяло и доброволно” е изплатила “по банкова сметка на фирмата сумата от 1 193 122 лв.” – всичко дължимо, лихви, такси.

Нито на собственика на фирмата, нито на съдия изпълнителя обаче не им е известно да има плащане по никаква сметка на фирмата. Но има молба черно на бяло, в която се казва, че е платено. След като Кьосев подава сигнал до прокуратурата, ГДБОП и СДВР, става ясно, че назначеният съуправител има 14 или 16 регистрации за кражби и други престъпления.

Министерството на правосъдието иска да прекрати тези случаи чрез гаранциите, които дават нотариусите. Целта е промените в управлението да се случват само след нотариална проверка на самоличността на страните (продавач и купувач) чрез системата на ЕСГРАОН, до която имат достъп всички нотариуси в страната. След нотариалната заверка, документите задължително ще се представят пред Търговския регистър.

Успоредно с това Министерството на правосъдието работи и по идеята за надграждане на единния регистър на пълномощните, с цел той да стане по-ефективен. В момента в регистъра не се представят пълномощните, заверени от кметове на общини, капитани на кораби, както и обстоятелства, заявени пред длъжностни лица от дипломатическите представителства на България в чужбина. Промените засягат Търговския закон. Министерството смята новите текстове да бъдат внесени за приемане в Министерския съвет до края на октомври.

1 коментар

  1. Алиев каза:

    Каквито и бури да бушуват в държавата ни,две-три сливи,винаги ще си останат на дървото.Те просто са много различен сорт,който го берат само отделни сливари на републиката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране