09.08.2015 | 13:02
След пожара край “Чернобил”: Повишена радиация в България няма
Всеки може да следи нивата на страницата на МОСВ
Екоминистерството съобщи, че няма изменения в радиационния фон на страната. Така МОСВ реагира на информацията за нов пожар край атомната централа в Черномобил. Днес е избухнал огън в местността около украинската АЕЦ. Местните власти съобщиха, че горят треви и ниски храсти и че няма опасност от разрастване на огъня.
При предишния пожар край Чернобил у нас се създаде паника заради информацията за радиационна вълна, наближаваща страната. Това обаче бе отречено от българските власти.

”Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България”, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите днес.

Конкретни стойности за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11.00 часа на страницата на Агенцията, чрез Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка.

От МОСВ съобщиха и че на страницата на Агенцията има линк към Европейска платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP), където могат да се наблюдават автоматично актуализиращите се осреднени данни за последните 24 часа от всички автоматични системи, включително и от Националната автоматизирана система за непрекъсната контрол на радиационния гама-фон.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране