16.12.2021 | 19:07
Служебният кабинет е обсъждал орден „Стара планина“ за бившия вицепрезидент на „Мултигруп“
Предложението се обсъжда по спешност в последния ден на кабинета на Румен Радев
Проект на Решение за предложение до президента на Република България за награждаване на Николай Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен. Такава точка се появява изневиделица, без да е заложена в дневния ред на последното заседание на служебния кабинет с премиер Стефан Янев на 12 декември, сочи стенограмата от него.

Проект на Решение за предложение до президента на Република България за награждаване на Николай Вълканов с орден „Стара планина“ първа степен. Такава точка се появява изневиделица, без да е заложена в дневния ред на последното заседание на служебния кабинет с премиер Стефан Янев на 12 декември, сочи стенограмата от него. Предложението прави министърът на икономиката Даниела Везиева, като го обосновава с изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната. Вълканов е собственик на „Минстрой холдинг“, председател на Надзорния съвет на „Горубсо Мадан“, бивш вицепрезидент на „Мултигруп“, като за него се знае, че през годините се ползва с политическата подкрепа на ДПС.

На заседанието на правителството Везиева обяснява, че предложението за награждаване на Вълканов е инициирано от председателя на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев по повод 70-годишнината на Вълканов през 2020 г. Пред колегите си министри Везиева заявява, че „проф. Вълканов е български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешно развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование“. Обобщава, че Вълканов е изтъкнат учен и общественик със сериозна биография и предлага решението да бъде прието.

Първи резерви към предложението изказва министърът на транспорта Христо Алексиев.

„Понеже днес сме на извънредно заседание, предполагам, че трябва да гласуваме важни точки, но аз виждам, че самото предложение за издаване на указ за орден „Стара планина“ първа степен е от 2020 година, което не знам колко е актуално. Поради това искам да се отбележи в протокола, че аз бих гласувал „Въздържал се“ по тази точка, защото тук говорим за орден „Стара планина“ първа степен, аз не мисля, че ролята е толкова нееднозначна на господин Вълканов. Откровено си казвам мнението, така че бройте моят глас „Въздържал се“. Самото предложение е от 2020 година, повече от една година, не знам защо сега е актуално“, пита Алексиев.

Стефан Янев обяснява, че предложението е от 2020 г., но съгласуването от президентството е дошло преди една седмица. След това се включват министрите на образованието и на външните работи акад. Николай Денков и Светлан Стоев, които предлагат решението да бъде гласувано при следващите заседания вече на редовното правителство и няма нужда да се бърза с него. След още един опит на Везиева да защити решението следва изказване на министъра на културата Велислав Минеков, че категорично не одобрява решението, и Стефан Янев го оттегля.

На 17 март тази година правителството „Борисов 3“, след като представи проекта като приоритетен, реши да финансира изграждането на инфраструктура около тогава строящата се и вече построена 106-метрова офис кула на „Минстрой пропъртис“ на Вълканов, която е на метри от централата на „Мултигруп“, пред която през 2003 г. бе убит президентът на компанията Илия Павлов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране