05.04.2017 | 14:48
Служебният кабинет изтегли проекта за уседналост на вота в чужбина
Министърът на правосъдието уволни чиновника, публикувал документа

Правосъдната министърка изтегли законопроекта за забрана на вота в чужбина само два дни след публикуването на проекта на страницата на министерството и уволни директора на дирекция, отговорен за оповестяването му. Действията на чиновника не били съгласувани с министър Мария Павлова, става ясно още от съобщение на пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Това се случва след вдигналия се шум и след очевидно демонстрираното несъгласие на министъра на външните работи Ради Найденов, както и на българи в чужбина, а и от страна на ГЕРБ, които свикаха нарочна пресконференция срещу ограничаването на правата за гласуване зад граница.

Именно по време на брифинга от партията на Борисов разбраха, че законопроектът е оттеглен и го приветстваха, а бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева коментира: “Аз се надявам по-скоро да не го внесат отново”.

Министерството на правосъдието свали законопроекта заради констатирани от служебния министър на правосъдието Мария Павлова несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцияа, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Министър Мария Павлова освободи директора на дирекция “Съвет по законодателството” Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство

и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта “Заключителни разпоредби”, сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Министерството счита, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

В качения за обществено обсъждане документ обаче е посочено, че 3 месеца уседналост се въвежда за всички гласуващи в чужбина на всички видове избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране