29.03.2016 | 17:00
Смахнат професор отвлече самолет, за да се срещне с бившата си жена
"Той не е терорист, той е идиот", заяви египетското МВнР. Екипажът и повечето пътници вече са освободени

„Той не е терорист, той е идиот“, заяви представител на външното министерство в Египет след като бе съобщено, че похитителят на египетски пътнически самолет го е отвлякъл заради странен конфликт с бившата си съпруга. Професорът по ветеринарна медицина в университета в египетския град Александрия Ибрахим Самаха, пътуващ с вътрешен полет MS181 на египетските авиолинии, е заплашил, че носи колан с експлозиви. Единственото му искане е било да се свърже с бившата си жена, която е в Кипър.

В 11.45 ч. самолетът е кацнал в Ларнака, където Самаха е освободил екипажа и повечето от пътниците на борда. Бившата му съпруга е ескортирана към летището, за се срещне с нея, съобщиха местни медии.

Самаха бил регистриран в пътническия самолет А320, изпълняващ във вторник сутринта полет от Александрия за Кайро. Египетската телевизия публикува първите кадри от летището в Ларнака. Съдейки по снимките, Ибрахим Самаха е на около 50 години. Телевизията съобщи, че той е поискал преводач и политическо убежище в Кипър.

Кипърският президент Никос Анастасиадес заяви пред репортери, че отвличането на самолета не е терористичен инцидент. Ние правим всичко възможно, за да може всички да бъдат освободени и в безопасност, каза той. В отговор на репортерски въпрос дали отвличането е било мотивирано от романтични подбуди, президентът заяви с усмивка: „Винаги е намесена жена“.

Според властите мотивите са похищението са лични, тъй като първото нещо, което Самаха е поискал, е да се свърже с бившата си жена, която е от Кипър. Един от освободените пътници е съобщил, че похитителят е изхвърлил през борда писмо, написано на арабски с поръчение да бъде предадено на бившата му жена.

Първоначално обществените медии в Кипър съобщиха, че Ибрахим Самаха е опасан с колан с експлозиви и е заплашил капитана на полета да се взриви. По-късно властите официално съобщиха, че бомба на борда няма, но не е ясно с какво оръжие Самаха е успял да превземе самолета и продължава да държи заложници.

„Той не е терорист, той е идиот! Терористите са луди, но не са глупави. Този мъж е“, коментира представител на египетското външно министерство, цитиран от „Гардиън“.

Ибрахим Самаха страда от психическо разстройство, съобщиха негови роднини за телевизия Ал Арабия. Установено е, че Самаха е преподавател по ветеринарна медицина в Александрийския университет и работи по договор като преподавател в университета в Атланта, САЩ, има американско гражданство и постоянно жителство в провинция Александрия.

Междувременно агенциите предадоха, че са били освободени още петима заложници. На борда на отвлечения египетски самолет са пътували и 21 чужденци – осем американци, четирима британци, четирима холандци, двама белгийци, един французин, един сириец и един италианец, съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от АФП. Останалите пътници най-вероятно са били египтяни.

Министерството на гражданската авиация увери, че самолетът е транспортирал общо 81 пътници, докато авиокомпанията „Иджиптеър“ твърди, че на борда е имало само 55 пътници, отбелязва АФП.

Египетският министър на гражданската авиация съобщи на извънредна пресконференция в Кайро, че в момента на борда на отвлечения самолет са останали 7 души, включително трима пътници. Според кипърски източници информацията за наличие на бомба на самолета не е потвърдена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране