06.08.2015 | 11:09
Сметката заради КТБ тепърва ще се плаща
72% от банкерите и много политици са от ДС

Сметката тепърва ще се плаща. Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкия и средния бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес. Това заяви по Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Той коментира кризата в КТБ и работата на бившия управител Иван Искров.

Запитан дали Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков заяви, че не я е заслужавал. Не е и редно според него да се крие колко точно е, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година. „Определено не си ги заслужи. И преди фалита на банката миналата година имаше проблеми – през 2006 и 2008 година”, заяви Симеон Дянков.

По думите му още през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната, се е търсила личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа. „Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен една от големите грешки на 2009-2010 година беше, че той получи 2-ри мандат”, заяви Дянков.

Според него подкрепата за този мандат Искров я е получил в парламента, а не в правителството. „Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ”, обясни Дянков. Що се отнася до преизбирането на подуправителите, Дянков коментира:

„Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам са заради немарливостта на Иван Искров”, коментира бившият финансов министър.

Според Дянков, Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономическите времена са били добри. Дянков коментира и кабинета и коалиционните партньори. „Доста трудна коалиция, не само за премиера Борисов, но и за бившите колеги от ГЕРБ, но изборите го продиктуваха”, заяви Дянков.

„Говорихме за КТБ, говорихме въобще за банковия сектор. Там от време навреме излиза информация за това кой е бивш от Държавна сигурност. И не само в държавната част, но и в частния сектор. Отговорът е над половината. Като минете 90-те дори, 2000-те, последното десетилетие – 72% от собствениците и мениджърите на банки в България през последните двадесет години са от бившата ДС“, каза Дянков.

Запитан за реформите в здравеопазването, Симеон Дянков каза, че не вижда особен напредък. „Има грешка в мисленето кой може да прави реформа, специално в това министерство – че трябва да е лекар, да излиза от това съсловие. Между 2009 и сега парите са двойно повече, а резултатите са едни и същи. Няма стратегическо мислене”, смята бившият финансов министър.

Той твърди, че няма политически страх да се върви напред, но няма решение какви да са стъпките. Дянков похвали работата на Ваньо Танов и Агенция „Митници”. „Това е добра новина, да имаме в средата на годината излишък. През 2011 и 2012 година също имаше такива. Това се дължи на добрата работа на митниците. Там се забелязва как месец по месец има по-висока събираемост. Ваньо Танов се доказа като човек, който може да си върши добре работата”, заяви Дянков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране