08.05.2024 | 20:54
Смях: Велизар Енчев се изправя срещу себе си на вота 2 в 1
Кандидатира се за народен представител и за евродепутат от "БСП за България", а неговата "Българската пролет" също участва на изборите в друга коалиция

Предстоящите избори 2 в 1 предлагат много възможности за свободен, демократичен и информиран избор…Например бившият депутат Велизар Енчев се изправя срещу своята партия „Българската пролет“ на вота, който ще се проведе на 9 юни. Енчев е кандидат за народен представител като водач на листата на „БСП за България“ в Монтана. сочи справка на Клуб Z.

Същевременно обаче партия „Българската пролет“, която самият той основа през 2015 г. и на която все още се води официален председател, също се явява на двата вота – за български и европейски парламент, в коалиция „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ (в нея влизат още КОЙ, „Българска работническо-селска партия“ и „Нация“).

„НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ излъчва своя листа в Монтана с трима кандидати за депутати.

Коалицията участва и на вота за Европейския парламент (ЕП) със 17 номинирани. Така Велизар Енчев ще се състезава срещу партията си и на тази писта – той е девети в листата на „БСП за България“ за ЕП.

По телефона Енчев обясни леко куриозната ситуация така: „Аз вече не съм председател на „Българската пролет“ от миналата година. Партията вече се представлява от друг човек.“  Това бил Светослав Мандиков.

Велизар Енчев заяви пред Клуб Z, че е подал оставка пред ръководните органи на партията си след местните избори през 2023 г. Промяната обаче не е отразена в Софийския градски съд и в съответния Регистър на политическите партии.

Защо?

„Пред съда не е правено нищо, съгласен съм. Но удостоверяването за представяне на партията (пред ЦИК – б.а.) е направено нотариално“, каза още г-н Енчев. „Формално не съм подал молба за напускане на партията още“, добави той.

„На местните избори се представихме катастрофално. По-точно не се представихме, а партията не можа да бъде регистрирана, защото в ЦИК не ни признаха 50 подписа… Това беше причината да се разделим“, каза още Велизар Енчев.

След въпрос защо е дал права на друг човек да представлява партията му, която ще се явява негов конкурент на предстоящите избори, Енчев заяви:  „Никакъв конкурент не са, недейте така! За съжаление, няма да вземат нула и две. Това го знаете много добре.“

Велизар Енчев обясни и че от три години винаги се явява на парламентарни избори като кандидат на „БСП за България“ от гражданската квота. А през 2019 г. се представил много силно и като номиниран за евродепутат от тази политическа сила – тогава получил голям брой преференции.

Припомняме, че Енчев бе народен представител в 43-ото Народно събрание от „Патриотичния фронт“. Впоследствие той се отцепи от формацията и стана „независим“ депутат.  През 2015 г. основа и собствената си партия „Българската пролет“.

През 2021 г. Велизар Енчев бе народен представител от „БСП за България“ в краткото 45-о Народно събрание.  71-годишният Енчев е известен и с досието си в Първо главно управление на Държавна сигурност от времето на тоталитарния режим преди 1989 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране