17.01.2016 | 9:23
Снeгът затрупа България
В Смолян заради валежите от дъжд преля река, бедствено положение във Велико Търново

Потенциално опасни снеговалежи се очакват днес в 16 области на Северна, Централна и Южна България. През цялата нощ не спря да вали, като в София снежната покривка е около 30 сантиметра и придвижването е силно затруднено.

За област Кърджали заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 л/кв.м.

В Кирковско има опасност от преливане на язовир. В Смолян пък заради неспиращите дъждове Черна река преля и беше обявено бедствено положение. Там също кодът е червен.

В Пловдив повече от 12 часа вали сняг. Над 60 снегорина и 25 солразпръсквачки са по улиците на града. Има 3 катастрофи, предизвикани от шофьори, които се опитвали да изпреварят снегопочистващите машини.

В Северозападна България времето също е изключително сериозно. Проходът Петрохан е затворен заради лавина от Берковица към село Бързия. След почистването му ще е забранено движението на тежкотоварни автомобили. Има села без ток, клони са паднали върху автомобили в градовете.

Велико Търново е парализирано от снега. Хаинбоаз беше затворен за почистване, но сега движението през прохода е възстановено. В областния град работят 10 снегорина, 7 разпръсквачки, две фадроми, 3 самосвала и автогрейдер.

Националният военен университет има готовност да се включи в снегопочистването. Ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна, обявиха от пътната агенция.

Ограничено е движението на всички тежкотоварни МПС над 12 тона, вкл. ремаркета и полуремаркета, трактори и специализирана земеделска техника, по АМ „Тракия” в участъка от км 55+627 до км 106+427, ляво платно, посока София, поради снегопочистване.

Алтернативен маршрут: АМ Тракия -п.в.”Цалапица”-път I-8-Пазарджик -път I-8-Белово-Костенец- п.в.”Мухово”-АМ Тракия

Очаква се много сняг днес в областите Пазарджишка, Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска.

Интензивни валежи се очакват и в други 10 области: Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област Видинска, Монтанска, Врачанска, Силистренска и Добричка, като в Добричка област жълтият код е и за силен вятър.

В областите Варна и Бургас се очакват потенциално опасни валежи от дъжд, придружени от бурен вятър.

В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи. Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход – сутрешните ще са максималните.

Към 14:00 часа в повечето райони ще бъдат между -5° и 0°, в югоизточните райони до 3°, в София около -5°. Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране