26.11.2018 | 14:10
Сноби с претенции за елит превърнаха Националната галерия в ресторант
Не било обикновено ядене пред платната в галерията, най ми било пърформанс

Социалната мрежа Фейсбук се заля с видеоклипове, показващи хора с важно интелектуално излъчване, хранещи се с филета от форма на русалка в … Националната художествена галерия.

Софрата съпътства официално обявено събитие – изложба, открита преди 3 дни под названието „Сърцевина” на Ода Жон – артистичният псевдоним на художничката Михаела Дановска. Към афиша четем, че събитието е под патронажа на Френския институт България.

И още официална информация от сайта на Националната галерия:

“Националната галерия представя Ода Жон за първи път в България с голяма ретроспективна изложба „Сърцевина“ – това е и своеобразно завръщане на художничката в родината. Експозицията е събрана от музеи и частни колекции със съдействието на галерия „Темплон” и включва над 50 произведения – живопис, скулптура и акварел от най-ранни творби до днес. Ода Жон е артистичният псевдоним на художничката Михаела Дановска, даден й от германския художник Йорг Имендорф. Родена е през 1979 г. в София. Следва в Художествената академия в Дюселдорф, Германия, като през 2003 г. завършва в класа на Йорг Имендорф с отличие „Майстершулер”. От 2007 г. живее и твори в Париж. От 2008 г. я представлява френската галерия „Темплон“ (Galerie Templon). През 2012 г. става носител на наградата за живопис „Пиер Карден”, Франция. Нейни творби са част от международни обществени и лични колекции.”

Скулпторите” от филета и шунки по масите са създадени от самата художничка Ода Жон – Михаела Дановска. За артистичните й послания галерията пише: „Стил, който препраща към старите майстори, сюрреализма и немския експресионизъм, художничката създава свят, неподчинен на условности, отвъд рационалното, навлизайки дълбоко в подсъзнанието”.

Голяма част от ползвателите на интернет, дори и разбиращи от изкуство, не схванаха творческите послания от кулинарния пърформанс. Коментарите съдържат възмущения от това какво се случва в сградата – някогашен царски дворец, сега национална галерия – пазеща памет за история и културно наследство.

Мнозина обвиняват новата директорка Яра (Ярослава) Бубнова – специалист по съвременно изкуство, критик и куратор, от септември т.г. назначена за директор в най-престижната ни галерия. За непосветените в изкуството тя стана известна с участието си в протестите срещу Орешарски като приближена на кръга „Прокопиев”.

При представянето й като нов директор, тя споделя концепцията си пред БНР:

„Бавни са промените, бавни са в преориентацията на своите политики, бавни в припознаването на новите публики и затова може би нещата стават бавно. Моята амбиция е Националната галерия да се превърне в един музей, който е привлекателен за най-различни хора, за най-различни публики. Досега по-скоро с традиционното си съществуване има приятели има и хора, които ценят и посещават събитията от Националната галерия. Обаче, за други хора тя почти не съществува те някак си не се интересуват или имат към нея обиди и претенции. Трябва да се борим обидите да са по-малко, а претенциите, по един или друг начин, да бъдат посрещани позитивно и да се види каква полза може да се изпече от тях. На мен ми се струва, че има много неща за обновяване и е необходимо това, което по-рано се наричаше динамизация на  различните процеси”.

Ако някой не е разбрал творческия изказ и не схваща за какво обновяване става въпрос, да погледне снимката от корицата.

1 коментар

  1. Иванов каза:

    Тези сноби са финансирани от кръга “Капитал”!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране