25.02.2019 | 0:01
Сняг и студ сковаха Балканите
Зимата напомни за себе си в западната част на полуострова и в Гърция

В изминалите денонощия на Балканите имаше силна буря, съобщава македонското електронно издание „Вечер“.

По адриатическото крайбрежие и в други части на Хърватия скоростта на вятъра достигаше до 200 км/час. В Сплит паднали клони и дървета са създали хаос в движението. Съобщено беше за жена, която едвам оцеляла на мост. Избухнал е и пожар, но е бил потушен, при гасенето е пострадал пожарникар. Пожари са избухнали и край Задар, Нин, Въргорац. В района на Солин, Южна Далмация, почти е изгоряла борова гора.

Почти цялата територия на Албания е обхваната от буря и снеговалеж. По пътищата има преобърнати товарни камиони, изкоренени дървета и отнесени покриви, няколко части на страната са без ток. В някои части от магистралата Тирана-Кукъс движението е спряно, а пристанището в Дуръс е затворено.

Тежка е ситуацията и в Босна и Херцеговина. Местните власти в Требине, Република Сръбска, информират, че почти напълно е унищожен градският парк.

В Черна гора метеоролозите информират, че силният вятър е донесъл необичайно студено за този сезон време, особено по крайбрежието на страната.

Бурята е предизвикала големи материални щети и в косовската столица Прищина. Скъсани са кабелите на далекопровод, няколко села са без ток.

Силен снеговалеж и лошо време парализираха Гърция, съобщи в. „Катемерини“. Метеоролозите съобщиха, че на островите в Егейско море скоростта на вятъра в събота е достигнала повече от 100 км/ч.

В областта Атика пожарната е получила 130 повиквания до полунощ в събота за паднали дървета, отнесени покриви и летящи предмети. Две семейства са били блокирани в автомобилите си от лошото време и се е наложило пожарната да се намеси, за да ги спаси.

Снежна виелица обърна ТИР на АМ „Егнатия“ в Гърция, предаде bTV. Инцидентът е станал в участъка между Ксанти и Комотини близо до ТОЛ пунктовете. От камиона са били извадени двама българи, като шофьорът е бил откаран в болница заради травма на главата. ТИР-ът е със солунска регистрация.

Проблеми има и с корабоплаването заради силния вятър. Фериботите от пристанищата в Пирея, Рафина и Лаврион не се движат.

Заради силен снеговалеж почти 5 часа остана затворен път край Лариса.

Силен сняг е валял и в Солун, както и в района на Метеора.

Лошото време засегна и полуостров Атон. Пътищата там са затрупани със сняг. В сила е забрана за движение на товарни автомобили над 3,5 тона по част от пътищата на полуостров Халкидики заради силен снеговалеж. За много райони веригите са задължителни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране