06.07.2021 | 14:11
Списъкът „Магнитски“ не действа, докато се обжалва
Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък

ВАС определи решението за вътрешни санкции върху лица и фирми по наложените от САЩ по закона „Магнитски“ за нелегитимни.

Веднага след налагането от страна на САЩ на санкции по закона „Магнитски“ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков (както и на свързаните с тях 64 търговски дружества, в които същите имат 50 и над 50% участие), служебното правителство реши да се презастрахова и прие решение, с което се създаде постоянно действаща работна група, имаща за задача да състави „черни списъци“ на лица и фирми, с които държавата да спре да контактува.

Жалбите до ВАС обаче заваляха и вече са над 50, като са разпределени на различни отделения и състави.

По една от тях, подадена от Александър Георгиев, вече има произнасяне с определение от 05.07.2021 г., като съдебният състав недвусмислено приема, че жалбоподателят има интерес от оспорване на решението на Министерския съвет, което представлява индивидуален административен акт по своя характер, тъй като засяга права и законни интереси на лицата, включени в списъците.

Тъй като с жалбата е направено и искане за спиране действието на обжалвания акт, съдът приема, че щом в самото Решение № 441 от 4 юни 2021 година на Министерски съвет (ведно с издадения въз основа на него поименен „черен“ списък на асоциираните лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC) не е било допуснато предварително изпълнение по реда на чл. 60, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс, то със самия факт на обжалването му по съдебен ред е налице така наречения „суспензивен“ ефект. Тоест самото оспорване на решението и на списъка към него означава според Върховния административен съд, че този акт вече не може да се изпълнява.

Очаква се това определение да повлияе и на останалите дела, като не е изключено всички те да бъдат спечелени и така санкциите по „Магнитски“ у нас да отпаднат по т.нар. „черни списъци“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране