19.02.2016 | 0:06
Спрените поръчки вече надхвърлят 1.5 млрд. лева
За всички спрени процедури се твърди, че се законни и по тях не е имало никакви забележки

Кампанията на премиера по спиране на обществени поръчки, зад които прозират Делян Пеевски и други съмнителни интереси продължава и общата сума на прекратените от началото на седмицата процедури вече надхвърля 1.5 млрд. лева. В същото време не се чува някой да търси отговорност на институции и служители, които са обявили или възложили въпросните поръчки, които Бойко Борисов разваля, за да докаже, че „няма никакви зависимости“.

За всички спрени процедури се твърди, че се законни и по тях не е имало никакви забележки. „Нека да го наречем политическа воля. Те са законосъобразно проведени и съответно законосъобразно спрени“, коментира премиерът пред репортери в Брюксел.

Предприетите действия се мотивират с откровено пропагандни лозунги. Така например община Варна прекратява двата си най-големи търга с обяснението „елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност.“

Управляваните от кметове на ГЕРБ общини Варна и Бургас са последните рапортували за спрени поръчки в „унисон с решението на правителството“. Варна е спряла два търга – пречиствателната станция на Златни пясъци (25.5 млн. лв.) и за ремонт на улици (120 млн. лв.). Община Бургас е прекратила избора на изпълнител за нов спортен комплекс (11 млн. лв.).

Стартът бе даден в понеделник с прекратения търг за магистрала „Хемус“ (1 млрд.лв. с ДДС), спечелен от фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. След това бе стопирана процедурата на МВР за изработване на нови лични документи (500 млн. лв.), както и тази на земеделското министерство за нови горски пътища (95 млн. лв.), от която пак „надничат“ същите играчи, които по документи нямат нищо общо с въпросните фирми.

Междувременно премиерът поиска да се разсекрети докладът на „АликсПарнърс“ за източването на фалиралата КТБ. В четвъртък Борисов съобщи от Брюксел, че е наредил стопиране и на ремонта на Зимния дворец. Според правителствени източници, с които Mediapool разговаря, акцията ще продължи поне до края на седмицата.

Решимостта на министър-председателя съвпадна с предупреждението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за разделянето на България и Румъния по механизма за наблюдение на съдебната система, заради липсата на напредък в борбата с корупцията у нас.

Поръчките са законни, но се спират за да се „изчистят всякакви съмнения за зависимости“, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев, според обясненията на Борисов. Другият мотив е да се търси по-доба цена и да се изчистят всякакви съмнения за нередности.

Предстои конкурсите да бъдат обявени отново и по думите на финансовия министър Владислав Горанов ще се оптимизират. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който пред два месеца оттегли подкрепата си за управлението заради бламирането на съдебната реформа, коментира, че каквото и да е целта на тази пиар акция, тя заслужава да бъде подкрепена, защото „лишават ГЕРБ, АБВ и ДПС от нелегитимни средства и схеми на финансиране“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране