08.03.2022 | 21:01
Стефан Янев се срещна с Мая Манолова след заявката му за нова партия
От БСП отдавна вървят слухове, че зад новата партия на Манолова стои президентът Румен Радев

Бившият служебен премиер и ескминистър на отбраната Стефан Янев се е срещнал с Мая Манолова. Това става само ден, след като Янев обяви в понеделник, че е готов да стане лидер на нова формация, ако намери подходящите хора.

Разговорът се състоял в един от офисите на Манолова в центъра на столицата, съобщи БГНЕС във вторник.

Самата Манолова още в края на януари, далеч преди Янев да загуби министерския си пост и да обяви политическите си намерения, призна, че се подготвя нов политически проект с нейно участие, но не тя ще бъде лицето му. Оттогава за лидери бяха спрягани няколко души, но всички отрекоха да имат подобно намерение. Едно от обсъжданите имена за евентуален председател е било това на бившия служебен вицепремиер Атанас Пеканов, който обаче отхвърли медийните публикации по темата с думите, че “слуховете за моя партия са силно преувеличени”.  Така през последните месеци основният проблем на проекта около Манолова е липсата на фигура, която да застане начело.

Именно в този момент се появи и заявката на Стефан Янев, че е готов да оглави нова партия, но преди това трябва да намери подходящите хора. В понеделник пред бТВ той каза, че евентуалната партия би била “пробългарска”, което не е изненада на фона на очакванията той да заеме “патриотичния” спектър. Добави, че иска да види “какъв е дневният ред, какви са националните интереси, от какво се нуждае този народ, от какъв тип защита” и заговори за демографската криза. Тези му обяснения съвпадат до голяма степен с малкото, което Манолова каза през януари за формацията, която подготвя: “Нов, голям, мащабен, социален проект, който да защити хората в условията на икономическа и социална криза”.

Този “дневен ред” е напълно резонен, но не отчита радикално променилата се ситуация с руската инвазия срещу Украйна, извела на преден план проблемите на сигурността, в техния най-широк прочит.

Това, разбира се, не пречи да се пробва с нова ляво-патриотична партия. Тя очевидно ще се конкурира с БСП и всички клонинги на “патриотичното” в България, което най-често не е “проблъгарско”, а проруско.

От БСП отдавна вървят слухове, че зад новата партия на Мая Манолова стои президентът Румен Радев. След това същото се заговори и за евентуалната партия на Стефан Янев, който бе близък до Радев, негов съветник в президентството, преди да бъде назначен за служебен премиер.

Президентът наскоро отхвърли спекулациите, че стои зад някакъв нов политически проект.потенциал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране