15.04.2015 | 19:42
Стига тодорживковщина и снишаване – да повишим стандарта на Щатите!
Какви ли не пилета крякат в родното Външно министерство

Цветанка Ризова, bTV: …Искам да ви попитам, г-н министър – ние наистина сме изключително лоялен член на Европейския съюз, също така и на НАТО; каква обаче е ползата на страната ни от нашата лоялност, се питат мнозина, и не съм първата, която ви задавам този въпрос, надявам се да го разбирате. Нали имаше една стратегия да икономизираме външната си политика. Това, което правим като политика, да се превръща в наш плюс икономически.

Даниел Митов, МВнР: Постепенно това се случва. Каква е ползата от лоялността на България към НАТО, например? България, благодарение на НАТО, е силна и стабилна държава, зад която седи могъщ военно-политически съюз. Това е първото условие за създаване на благосъстояние и спокойствие на хората. Трябва да знаем, че утре не може някой да дойде и да ни отнеме територия – нещо, което наскоро се случи – съвсем наскоро. Трябва да знаем, че можем да бъдем стабилни и сме обградени от съюзници, и не можем да бъдем нападнати. Това е до голяма степен ползата. Тренировките и ученията, които се провеждат с нашите съюзници, са също в полза на Българската армия. Т.е. Българската армия тренира, обучава се, повишава капацитета си, така че да може да защитава.

ЦР: Опонентите ще кажат, че ни превръща в мишена – дразним Русия.

ДМ: Не може да ни превръща в мишена. Недейте така! Да, опонентите – да. Това е абсурдно.

ЦР: Но това са страхове на мнозина. Вие разбирате, че аз не казвам нещо, като представлявам 10 човека. Това са мнения на десетки, на стотици хиляди.

ДМ: Това е абсурдно! Ами ако не бяхме членове на НАТО нямаше ли да сме мишени? Пак ли щяхме да си седим и да си мълчим и да се снишаваме? Аз това го повтарям постоянно. Стига с този манталитет на снишаване по тодорживковски! Това е безобразие. Разговорите за това, че сме щели да бъдем мишена, ако Българската армия повишава капацитета си, същите тези хора, които го говорят това нещо, довчера ни говориха как Българската армия нямала капацитет, как била унищожена. Сега, като провеждаме учения, като повишаваме нейния капацитет, те ни обясняват, че сме се били превръщали в мишена. Те да си изяснят какво искат. Това е шизофренно поведение тяхното. (…)

ЦР: …Но има още един страх у хората – продължавам с тревожните въпроси – Трансатлантическото споразумение, което се гласи между Европа и Америка. Засега има много детайли, но от това, което се страхуват хората е, че ГМО режимът в Америка е страшно либерален, разрешени са масово, в Европа е друг режимът. Може ли това споразумение да доведе до вълна от ГМО продукти… шистов газ, и за неща, които хората много се притесняват?

ДМ: Права сте да ми задавате този въпрос, именно защото подобни митове и легенди се ширят постоянно, и отново са пускани от точно такива хора, които в момента реват за газовите проекти, както и такива, които ще се случат, и такива, които няма да се случат. По време на разговорите за Трансатлантическото търговско споразумение първо в момента се водят разговори. Ние сме подкрепили преговорен процес, за да се водят. От икономическа либерализация винаги има полза, но темата ГМО изобщо не е предмет на разговори, изобщо не е предмет на преговори между Европейския съюз и САЩ. (…)

ЦР: Преди рекламите казахте, че ГМО продуктите не са в процеса на преговорите за Трансатлантическото споразумение, и за пилетата с хлор, вероятно, не са обект на преговори. Но кажете, силно преувеличени ли са страховете на хората?…

ДМ: Те са си директни лъжите, не са дори с преувеличения… Нито ГМО е обект на преговори, нито, нали, всякакви други митове и легенди за какви ли не пилета и какво ли не друго, и един от другите аргументи на хората, създаващи митове, е, че са щели да ни залеят продукти от САЩ с нисък стандарт. Европейският съюз защитава стандартите и по-скоро ще наложи някои стандарти в САЩ, отколкото обратното, и на това се надяват дори и самите преговарящи от американска страна.

1 коментар

  1. заспал сутдент каза:

    Този, така наречен “министър” е креатура на САЩ и доскоро работеше за държавата САЩ. Като стане война тук, той ще се върне там в огромния си апартамент. Какво искате да ви каже? Все пак, Реформаторския блок е най-настървената пронатовска сбирщина от 14 партийки, огладнели до безумие за власт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране