01.09.2021 | 10:47
Столичани няма да останат без парно и топла вода
„Топлофикация София“ е поискала ново поскъпване на парното от 1 септември

Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров. “Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София”, добави Александров.

Вчера депутатите от комисията по енергетика дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите ѝ, така че да отговарят на европейските еконорми. Според Александров на дружеството не е отнето разрешителното за работа. “Има „ъпдейтнато“ разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва”, обясни директорът на дружеството пред bTV.

Той уточни, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г., но „Топлофикация София“ е подала искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации.

Изпълнителният директор отхвърли обвиненията на служебния екоминистър Асен Личев, че дружеството не е правило никакви инвестиции в тази насока от 2018 г. Според него обаче инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми. “Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани”, уточни Александров.

За цените на топлоенергията той обясни, че при въвеждането на новите технологии в дружеството се очаква поевтиняване. На този фон обаче „Топлофикация София“ е поискала ново поскъпване на парното от 1 септември, след като от 1 юли цената на топлинната енергия в столицата беше увеличена с 20 на сто. Аргументът е поскъпването на природния и увеличените цени на въглеродните емисии. Грубите сметки на дружеството засега предвиждат увеличение с още 20 процента. Столичната топлофикация е поискала още от 1 септември да се приеме такова поскъпване, но това не е възможно заради краткия период до началото на месеца от момента на искането и освен това законът не позволява това да се случи два пъти в рамките на 6 месеца, въпреки драстичната промяна в цената на газа.

Над 3000 жалби за оспорване на изравнителните сметки са постъпили до момента в “Топлофикация София”.

Междувременно изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов обяви пред БНР, че сметките на „Топлофикация София“ могат да бъдат запорирани, ако топлинното дружеството не изплати до седмица част от дълга си към „Булгаргаз“ от близо 100 милиона лева. “Ситуацията е много тревожна. Тук трябва да се обединят усилията на всички институции“, каза Павлов.

На 15 юли „Булгаргаз“ заведе дело срещу „Топлофикация София“ за близо 71 милиона лева. “Очакваме до 7 септември да изплатят задълженията си по делото, в противен случай “Булгаргаз” ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията“, уточни директорът на газовия доставчик. Според него поскъпването на газа от днес се дължи на по-голямото търсене и недостиг на суровината на международните пазари.

Окончателното решение на енергийния регулатор за процента поскъпване на газа за септември ще стане ясно следобед.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране