31.01.2017 | 21:00
Столични социалисти скочиха на Корнелия Нинова!
"Красна поляна" отново е номинира Янаки Стоилов, а в "Искър" и "Надежда" номинация е получил и екслидерът Михаил Миков

Сериозен отпор и бойкот на предложенията на Корнелия Нинова са дали социалистите от няколко столични района на конференции в събота.

Във „Възраждане“, „Красна поляна“, „Надежда“, „Искър“ и други конференциите са излезли с категорични решения, че сега не е времето да се разглежда нов устав на партията и този въпрос трябва да бъде отложен.

Припомняме, че конгресът на 4 и 5 февруари се свиква основно заради идеята на соцлидерката, че БСП се нуждае от нов устав. В него се прокарват тези за ограничаване на броя на депутатските мандати до 3 или до 12 години. Много социалисти в столицата са протестирали срещу подобно механично правило. Чули са се десетки гласове, че депутатите трябва да бъдат оценявани по тяхната ефективност, а не по броя на годините, които са прекарали в Народното събрание. Поради тази причина в „Красна поляна“ отново е бил номиниран Янаки Стоилов, а в „Искър“ и „Надежда“ номинация е получил и екслидерът Михаил Миков, които ще са първите жертви, ако новото правило мине. Според запознати всъщност новият текст се въвежда основно заради тях двамата като начин Нинова да си осигури неопитна парламентарна група, която подлежи на лесен контрол и корпоративно влияние.

Идеята лидерът на БСП да се избира пряко от партията, която също се прокарва с новия устав, също е получила силна съпротива. Според социалистите в столицата тази идея напълно унищожава колективното начало в партията, което е историческа традиция на левицата. Много делегати са изразили опасения, че това е начин БСП да бъде превърната в лидерска партия, защото председателят ще бъде поставен над всички колективни органи и в рамките на мандата си от 4 години ще бъде недосегаем. В новия устав мандатите на председателя се ограничават до 2, но според съпротивляващите се, за 8 години един лидер може да тласне БСП в необратимо грешна посока.

Прави впечатление обаче, че в разпространените официално от БСП информации за проведените конференции в София никъде не се споменаваше за политическите дискусии, които са били водени. Също така никъде не се появи и новината, че социалистите са бойкотирали Нинова и са поставили под въпрос основното й политическо начинание като лидер на партията.

„Поглед Инфо“ научи още, че на много места из София, а и из страната , обикновените социалисти са изразявали опасения от състава на служебното правителство. Според тях, знакът , който се дава с повечето от министрите , не е добър и вещае мрачни времена за БСП.

Поглед

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране