25.01.2016 | 0:01
Студът взе жертва – 61-годишен бездомен мъж
Минус 28 в Севлиево, неделята е най-студеният ден за тази зима

61-годишен мъж от Пазарджик е починал вследствие на минусовите температури. Бездомният човек е изкарал предишната нощ на пейка в един от парковете на града. Тогава термометрите показваха минус 21 градуса. Сутринта е бил открит без жизнени функции от минувачи, съобщи БНР в неделя.

Мъжът е бил транспортиран в болница, но заради тежкото състояние, в което се е намирал, лекарите не са успели да го спасят.

Рекордно ниска температура е била измерена тази сутрин в Севлиево – в 7 часа и 20 минути живакът е показвал минус 28 градуса, съобщи пред националното радио метеорологът от местната станция Иванка Иванова.

Мразовитото време продължава вече седмица и сутрешните температури, измерени от метеорологичната станция, варират от -20 градуса до -28 градуса. Студът опразни улиците на града в почивния ден – такова застудяване с дни наред не е имало от години.

Последно през 2008-ма са били измерени рекордно ниски температури, като тогава, на 5-ти януари,  живакът е слязал до минус 31,6 градуса, а на 9-ти февруари 2005-а година в местната метеорологична станция са били измерени минус 34 градуса, припомня Иванова. Температурни рекорди в Севлиево има и през лятото, тъй като градът се намира в котловина, където въздушните маси се задържат.

Метеоролозите отбелязват, че днешната неделя е най-студеният досега ден за тази зима. А може да се окаже най-студен и до края й.

Температурите тази сутрин паднаха до минус 24 в Кнежа, минус 22 в Драгоман и минус 20 градуса в София и Кюстендил. Във Видин и Пазарджик температурата е била минус 19, в Пловдив – минус 18 градуса. Навсякъде в по-голямата част от страната тази сутрин са регистрирани около и под минус 15 градуса.

Студено ще се задържи и в понеделник, като следобед облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу вторник на места ще превали слаб сняг. Максималните температури ще са между минус 5 и 0, в Южна България до 2-3 градуса. Във вторник ще започне повишение на температурите, като се очаква в края на седмицата на места те достигнат плюс 10 градуса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране