21.12.2023 | 20:59
Студент уби 15 души в университета в Прага (снимки+видео)
Дейвид Козак: Мразя света и искам да оставя възможно най-много болка

Поне 15 души са загинали след стрелба в Карловия университет в Прага, а още 30 са ранени, съобщиха световните агенции, позовавайки се на шефа на полицията в Прага.

Стрелбата е станала във Философския факултет на Карловия университет, разположен на площад „Ян Палах“. На персонала на университета е наредено да остане на място, да се заключи в кабинетите си, да се барикадира и да изгаси осветлението. Студентите също са получили имейл с нареждане да се барикадират. „Барикадирахме се на 2-рия етаж, вероятно стрелбата е станала на 4-ия“, казва един от студентите. Стрелецът е забелязан да се движи около 4-ия етаж, където са Юридическият факултет, Деканатът и Факултетът по музикални науки.

Стрелецът се е самоубил, съобщи кметът на Прага Бохуслав Свобода. „Стрелецът е мъртъв. Това е добър резултат от гледна точка на трагедията, но трябва да анализираме всичко това и след това да информираме обществеността“, каза той.

Според чешките медии името на стрелеца е Дейвид Козак, 24-годишен студент. Той е открил огън с дългоцевна пушка с оптика в сградата на Философския факултет на Карловия университет. Не са ясни причините за стрелбата. По-късно стана ясно, че той е убил баща си преди да се запъти към Университета, за което е бил обявен за издирване. Притежавал е законно оръжие.

Площадът в центъра на Прага бе затворен, а гражданите – призовани да не напускат домовете си.

Масовото убийство е най-трагичното, откакто Чешката република е независима държава от 1993 г. Чешкият президент Петър Павел каза, че е „шокиран“ от насилието и изрази „дълбоко съжаление и искрени съболезнования към семействата и близките на жертвите“. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че е „шокирана от безсмисленото насилие на стрелбата, която отне няколко живота днес“.

От МВнР съобщиха, че към този момент няма данни за пострадали българи.

Давид Козак: Мразя света и искам да оставя възможно най-много болка

Това ще бъде дневникът ми, докато се се насочвам към масова стрелба в училище. Тези смразяващи кръвта думи пише Дейвид Козак в канала си в Telegram, според социалните мрежи. Именно това 24-годишно момче е стрелецът, който уби десетки в университет в прага. В момента броят на жертвите достига 15 души. 30 са ранени, а 8 ом тях са в тежко състояние.

Дейвид започва кървавата серия у дома. Той убива баща си в града, в който живее, на 21 км от Прага. След това се отправя към столицата.

“Нека се представя. Името ми е Дейвид Козак. Искам да стрелям в училище и вероятно да се самоубия. Алина Афаскина ми помогна прекалено много”, пише той в канала си и продължава: “Винаги съм искал да убивам, мислех си, че в бъдеще ще стана маниак. По-късно, когато Илназ предприе масова стрелба, осъзнах, че е по-добре да направиш масово убийство, отколкото индивидуални. Стоях. Чаках. Мечтах. Желаех.”

Той споделя, че Алина е била капката, която е преляла чашата: “Все едно дойде от рая, за да ме спаси. Точно навреме.”

“Всички ме мразеха. И продължават да ме мразят. Но не ми пука, защото чувствата са взаимни”

“Пия чай и мисля как ще се самоубия”, пише още Козак. “Мразя света и искам да оставя възможно най-много болка”.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране