03.06.2017 | 0:11
Светът се обърна срещу Тръмп заради споразумението за климата
Само руският президент Владимир Путин призова международната общност да не обръща гръб на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обърна света срещу себе си, след като обяви, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, предадоха информационните агенции. Лидерите на Германия, Франция и Италия остро разкритикуваха решението на Тръмп и заявиха, че ще продължават да се придържат към документа. “Смятаме, че набраната в Париж през 2015 г. инерция е необратима и вярваме непоколебимо, че Парижкото споразумение не може да бъде предоговорено, тъй като е жизненоважен инструмент за нашата планета, общности и икономики”, се казва в съвместно комюнике на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Паоло Джентилиони. Те призоваха всички свои съюзници да ускорят усилията в борбата с климатичните промени.

ЕС, Канада, Мексико, Великобритания също изразиха разочарование от позицията на Доналд Тръмп. “Много грешно решение”, написа в “Туитър” шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер. България ще спазва ангажиментите по споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в София. Три американски щата Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон се обявиха срещу решението на президента. Руският президент Владимир Путин призова света да работи с Доналд Тръмп в областта на климата. Той призова международната общност да не съди Тръмп за решението му. “Не трябва да вдигате шум за това, а трябва да създадете условия за съвместна работа”, заяви Путин и добави, че той самият “няма да съди” американския си колега. Русия ще ратифицира Парижкото споразумение за климата до 2020 г., обяви прессекретарят на руското Министерство на природните ресурси Николай Гудков, цитиран от в. “Известия”.

Американският президент обяви, че САЩ се оттеглят от договореното в края на 2015 г. глобално споразумение за климата в четвъртък през нощта. Доналд Тръмп обясни, че иска да защити работните места в страната, а договорът поставя САЩ неизгодна позиция. “Това споразумение означава мащабно преразпределение на американското богатство към други страни. При икономически растеж от 1% годишно възобновяемата енергия ще задоволи вътрешните ни потребности. Но за 3-4 % растеж, какъвто очаквам, ще се нуждаем от всички видове източници на енергия”, заяви той. Тръмп обяви, че би започнал преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за нов договор, чиито условия обаче са справедливи към САЩ.

САЩ беше една от 195-те държави, които се присъединиха към Споразумението за климата през декември 2015 г. в Париж. То не беше подписано само от Сирия и Никарагуа. Излизането от договора ще отнеме между 3 и 4 години, разясниха експерти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране