11.03.2017 | 2:35
Светлин Русев напуска съвета на Националната галерия
Пенсионират уреднички, разгласили проблеми със съхранението на ценни картини

Акад. Светлин Русев е подал оставката си като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия пред служебния министър на културата Рашко Младенов. Причината е климатичната авария, увредила десетки произведения в т.нар. „Квадрат 500“, и действията на директорката на галерията Слава Иванова, която пенсионира служителките, дали гласност на инцидента.

Проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция, коментира акад. Русев. По думите му при създадената ситуация положението е обидно не само за Художествения съвет, то е рисково и за галерията.
Акад. Русев оформи окончателната подредба на отворилия преди 2 години музей „Квадрат 500“ и е един от художниците, участвали през 80-те години в създаването на колекцията на бившата Националната галерия за чуждестранно изкуство, чийто фонд е пострадал най-тежко. Преди откриването на „Квадрат 500“ той обяви: „При първия произвол и непрофесионално отношение към музея, както преди в Галерията за чуждестранно изкуство, няма да остана“.

Стана ясно, че въпреки повредата, пострадалите платна не са преместени в специални за случая помещения, защото и те се ремонтирали. Както вече е известно, десетки произведения са пострадали вследствие на резките температурни промени в галерията, причинени от едноседмична повреда на климатиците и последвал едноседмичен ремонт. Сред тях е и смятаното й за най-ценно произведение „Луцифер“ на германския художник Франц фон Щук. Според ръководството обаче няма необратими щети.

Двете пенсионирани уреднички Искра Захариева и Мария Димитрова показали щетите на художника Недко Солаков, който после популяризира състоянието на картините във фейсбук. Според директорката Иванова те уронили престижа на галерията, защото проблемът не бил укриван и е бил овладян. Според акад. Русев, вместо да уволнява Захариева и Димитрова, директорката Иванова би следвало да им се извини.

Първата комисия по въпроса е назначена на 16 февруари, месец след инцидента. „Реакцията на директор Слава Иванова дойде след 10 дни и се изрази в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници“, писа по-рано Искра Захариева в отворено писмо за проблемите на галерията. В Художествения съвет влизат Слава Иванова, заместникът й Яра Бубнова, изкуствоведът Ружа Маринска, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, ректорът на Художествената галерия Николай Драчев и известни имена от различни жанрове и дисциплини, свързани с изобразителните изкуства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране