08.05.2015 | 12:28
Световната федерация отказа споразумение за допингираните щангисти
То е ясно, че ще има наказание, призна шефът на българската централа

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) е отказала да преговаря с българската централа (БФВТ) за споразумение относно 11-те национали, които в началото на март дадоха положителни проби за забранения анаболен стероид станозолол. Това съобщи президентът на БФВТ Неделчо Колев по време на днешното общо събрание.

„Отказаха ни, независимо от факта, че вече се разбра, че не сме виновни за наличието на станозолол в добавката, която ползвахме. Викат ни на изслушване по време на световното първенство за юноши във Вроцлав, Полша на 10 юни – допълни Колев. – Имахме предложение от чужди адвокатски кантори да ни защитават, но това ще е свързано с много пари, и наехме български адвокат. То е ясно, че ще има наказание, но ще се опитаме поне за четиримата, които са заплашени от доживотна санкция (б. р. – Иван Марков, Ивайло Филев, Демир Демирев и Милка Манева) да бъде мъмрене, за да не ги наказват доживот.“

По принцип 11-те щангисти с положителни допинг проби са заплашени от наказание 4 години, като за четиримата, споменати по-горе, това ще означава доживот, тъй като ще им е втора ефективна санкция за допинг.

Колев предупреди клубовете, че БФВТ започва „активна политика по предотвратяване на употребата на допинг“. „Ще има много проверки по клубовете. Няма да проверява само нашата лаборатория, а и от международната федерация, така че правете си сметката“, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране